Főoldal » Parlagfű – szeretjük vagy irtjuk?

Parlagfű – szeretjük vagy irtjuk?

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Káros vagy nem káros a parlagfű?

Meglepő felfedezést tettek 2009-ben a Princeton University biokémia doktoranduszai. Azt állítják, hogy az általunk gyűlölt, irtott parlagfű (Ambrosia artemisiifolia) valójában nem tartalmaz allergén anyagokat, sőt éppen ellenkezőleg, a parlagfű egy jótékony hatású gyógynövény.

A régi gyógynövénykönyvek tanúsága szerint gyógyító hatása nem ismeretlen. Levelei, virágai rengeteg vitamint tartalmaznak.

Mára már köztudott, hogy a parlagfüvet is fogyasztó kecske tejének ivása jelentősen csökkenti az allergiás tüneteket.

Az Ambrosia artemisiifolia névre hallgató homeopátiás szer magát a parlagfüvet használja arra, hogy enyhítse a szemviszketést és a szénanátha egyéb nyavalyáit.

A parlagfűről az a hír terjedt el, hogy nagyon agresszív gyomnövény, amely kiszorítja a többi növényt élőhelyükről. De ha más szemszögből közelítjük meg a dolgot, láthatjuk, hogy épp ellenkezőleg, a parlagfűnek az a feladata, hogy megvédje a földet a kiszáradástól. A parlagon hagyott területeken elszaporodik, de később átadja a helyét más növényeknek. Ezt bizonyítja az a kísérlet, amelyet több mint 10 éve a Palocsa Egyesület Alcsútdobozon végzett. Egy több hektáros területet hagytak parlagon, és megfigyelték, hogy annak ellenére, hogy első évben az egész területet beterítette a parlagfű, ez az arány a második évre már csak ötven százalékos volt, és átadta helyét más növénykultúráknak (lóhere, gyermekláncfű, útilapu, lósóska, fehér üröm, fehér üröm, máriatövis, paréj, libatop, stb). A következő évben ez az arány anélkül csökkent 20 százalékra, hogy bárki irtotta volna a parlagfüvet.

Forrás:

http://eper.elte.hu/eper.phtml?cim=fuvesz.html

http://antalvali.com/hirek/parlagfu-vedelmeben.html

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.