Főoldal » Parlagisas-fiókákat rabolt

Parlagisas-fiókákat rabolt

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Három, egyenként 1 millió forint természetvédelmi értékű parlagisas-fiókát loptak ki fészkükből ismeretlen tettesek. A Fehérkereszt Állatvédő Liga egyik aktivistája – miután a szervezet tudomására jutott, hogy valaki árulja a madarakat – vállalta, hogy találkozik az eladókkal és megpróbálja megvásárolni a fiókákat.

Minderről értesítették a Nemzeti Nyomozó Irodát is. Az illegális „kereskedők” először két madarat ajánlottak eladásra, végül azonban három parlagisas-fiókával érkeztek, amit sikerült is eladniuk 300 ezer forintért.

A madarakat a Nemzeti Nyomozó Iroda lefoglalta, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) szakemberei pedig természetes fészkekbe helyezték őket. A parlagi sasok nem csak saját fiókáikat nevelik fel, de idegen fészekaljból származókat is, így a madarak mostanra biztonságban vannak. Ilyen jellegű bűncselekményre évtizedek óta nem volt példa Magyarországon. A parlagi sas (Aquila heliaca) szerepel a veszélyeztetett fajok Vörös Listáján. Fészekből való kirablásuk, eladásuk esetén természetkárosításért és fokozottan védett természeti értékkel történő kereskedésért kell felelnie az elkövetőnek.

A Nemzeti Nyomozó Iroda keresi a képen látható férfit.

A parlagi sas elterjedési területe Közép- és Délkelet-Európától egészen a Bajkál-tóig húzódik, azonban költőterületei szórványosak, és a faj világállománya a XX. században drasztikusan csökkent. A Kárpát-medence a parlagi sas elterjedésének nyugati határa, így 2004-ben hazánk és Szlovákia csatlakozásával az Európai Unió parlagi sas állománya a korábbi 2 párról 120 párra emelkedett, amelyből 75 pár Magyarországon költött. A növekvő magyar parlagisas-populáció kontinensünkön Oroszországot követően a legnagyobb, így megőrzése kulcsfontosságú a faj európai fennmaradása szempontjából.
A ritka ragadozómadarat több nemzetközi egyezmény, hazánkban pedig a legmagasabb védelmi kategória óvja: egy példány eszmei értéke 1 millió Ft.

Forrás: MME

Sulinet

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.