Főoldal » Pénz nélkül élni

Pénz nélkül élni

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Lehet-e pénz nélkül élni?
Heidemarie Schwermer 1994-ben Németországban nyitott egy Tauschring (csere-bere) boltot, ahol bárki „eladhatta” tárgyait vagy képességeit, készségeit, tudását és beválthatta bármire, amire szüksége volt, anélkül, hogy egyetlen fillér vagy bankó a kezébe került volna. Ráébredt arra, mennyi olyan holmija van, amelyet semmire sem használ, ezért elhatározta, hogy semmit nem vesz addig, amíg helyette oda nem ad valamit. Egy év múlva észrevette, hogy szinte semmire sem kell költenie, mert minden szükséges dologhoz hozzájutott ilyen módon. És 1996-ban meghozta élete nagy döntését, miszerint pénz nélkül szeretne élni. Heidemarie Schwermer – aki eredeti foglalkozását tekintve tanár és pszichoterapeuta – jelenleg 69 éves, kicsattanóan egészséges és két könyvet írt a pénz nélküli életről szerzett tapasztalatairól.

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=MbqfJMyrZUo

A 31 éves Mark Boyle 2008 novemberében vált teljesen pénzfüggetlenné, Bristol közelében egy lakókocsiban él egy biogazdaság mellett. Hetente három napot dolgozik a farmon, megtermeli magának élelmét, hat éve vegetáriánus. Mobiltelefont használ ugyan, de csak fogad hívásokat, laptopja is van. Elektromos készülékeit napelem révén tölti fel. Kályhája fatüzelésű, fogkrémét ánizskapor magvaiból és halcsontőrleményből keveri össze.

http://www.youtube.com/watch?v=5uTyjvAO6ww

És itt, Magyarországon? Megalakult a Suska kör. Weblapjukon magunk is felajánlhatjuk termékeinket, munkánkat. Az alábbi riportból részletesen is megtudhatjuk, milyen céllal és milyen sikerességgel hozták létre ezt a magyar Tauschringet.

http://www.youtube.com/watch?v=9y7yiKM1CdY&feature=related
Forrás:

http://richpoi.com/cikkek/eletmod/penz-nelkul-el-15-eve-es-tanitja–video.html

http://think.transindex.ro/?p=4816

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.