Főoldal » Popcorn

Popcorn

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Egyik nagy kedvencem a pattogatott kukorica. Kedves ismerősömmel rendszeres mozilátogatók voltunk, míg megtehettük, idővel a prioritások változtak, így azt a pénzt, amit egy mozizás alkalmával hátrahagytunk, valami hasznosabba fektettük be…

Szóval, a pattogatott kukorica. Szerintem a mozis a legjobb, ahogy kólát is ott iszom csak, szintén a hagyományunk miatt. Ott ráadásul vizetett a kóla rendesen, ami nem baj, ha tudjuk, egy kóla milyen káros anyagokat tartalmaz.

Erre most olvasom (amit valójában sejtettem, csak jobb homokba dugni a fejünket néha), hogy a mikrós popcorn minden bizonnyal rákkeltő hatású.

“Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerellenőrző Hivatala (FDA) nemrégiben kiadott jelentésében az áll, hogy a mikohullámú sütőben elkészítendő pattogatott kukoricás zacskók belsejében található egy olyan anyag, az úgynevezett perfluorooktán, amelyet a Környezetvédelmi Ügynökség (EPA) “valószínűleg rákkeltőként” azonosított. Egy másik vizsgálat során azt találták, hogy a vegyületből kivonható egyik sav állatokban rákkeltő hatású, emberben pedig “valószínűleg rákkeltő”. A mikrós pattogatott kukoricában leselkedő másik veszély a diacetil, amely a vajas ízért felelős mesterséges ízanyag. A szakszóval bronchiolitis obliteransnak nevezett légzőszervi betegséget “pattogatott kukorica-munkások tüdejének” is hívják, mert zömében a mikrós kukoricát előállító üzemek dolgozóit érinti, akik belélegzik a diacetil-gőzt.” (forrás)

Ha figyelembe veszem előző írásomat, akkor megelőzés képpen a mikrós kukorica zabálást például kiktathatnám, s így eggyel kevesebb rákkeltő forrással találkoznék.

De nézzük, milyen más mód van pattogatott kukorica készítésre. A már közzétett forrásból idézek:

“Hogyan pattogtassunk kukoricát a tűzhelyen?

Öntsünk 3 evőkanálnyi olíva- vagy szőlőmagolajat egy mélyebb serpenyőbe és hevítsük közepes lángon. Dobjunk bele két szem pattogatni való (piacon kimérve vagy boltban kapható) kukoricát  és amikor az egyik kipattog, öntsünk a serpenyőbe egyharmad csészényi kukoricát. Fedjük le a serpenyőt. Amikor a kukorica pattogni kezd, folyamatos rázás mellett időnként engedjük ki a gőzt az edényből, így rágcsálnivalónk ropogós marad. Ha a pattogás abbamarad, azonnal húzzuk le a serpenyőt a tűzről, különben megég a kukorica. A kész nassolnivalót öntsük egy nagy tálba és fűszerezzük ízlés szerint”

Van még egy ún. csomagolt változat is, amit gázláng fölött kell melegíteni.
Utánanézve a popcorn tápértékének szembesültem azzal, hogy létezik popcorn- diéta. Értsd: fogyókúra úgy, hogy csak és kizárólag pattogatott kukoricát fogyaszt az illető. “az EMBERI gyomor semmit nem hasznosít belőle, egyszerűen meg sem emésztjük, ahogy lenyeled, ugyanúgy távozik végtermékként.” Bővebben itt olvashatsz a diétáról.
Az egyébként Amerikában őshonos növény a gyarmatosítás során került Európába és vált a legnagyobb területen termesztett növényé.
[token node title-raw]
A popcorn- t tehát a kukorica magjából készítjük, de vajon a kukorica más része felhasználható-e, hasznosítható- e?
Igen.
“A kukorica bibéje belsőleg elsősorban húgyúti problémákra – hólyaghurut, húgyúti gyulladások, vese eredetű folyadék-visszatartás, vesekő – javasolt. Köszvényreis ajánlott. A kukorica hajszálgyökereit hatásosnak tartják koszorúér-problémák esetén, de ma már ritkán alkalmazzák. Az el nem szappanosítható zsíranyagot ínygyulladás kezelésére tanácsolják. A kozmetikában a kukoricát bőrnyugtató, revitalizáló-, hidratáló-és ránctalanítószerként tartják számon.” (forrás)
És végül egy videó a kukorica pattogtatása lassított felvétellel. Nyamm.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.