Főoldal » Rab Mária forrás

Rab Mária forrás

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Ez a forrás talán még közelebb van hozzám, mint a Fenyves utcai parkerdő, csak éppen a másik irányban. Régi veszprémi kiránduló- és zarándokhely, aztán egy időben elfelejtették, majd újra népszerű lett várostörténeti, vallási és természetvédelmi okokból is. Helyi védettségű természeti értékké nyilvánítása folyamatban van. Erről a forrásról nálam szakértőbb emberek ezeket tartják fontosnak elmondani:

Megközelítés
Ajánlott az autót a közeli Lidl bevásárló központ parkolójában hagyni. Innen egy kellemes sétával, füves úton, gyalogszerrel vagy biciklivel könnyedén elérhető a láda.

A láda megközelíthető a közeli benzinkút mellett elhaladó 8-as út mellől nyíló kis erdei úton keresztül is. Bár innen rövidebb út vezet a célig, a forgalmas főút oldalában a közlekedés elég veszélyes. Ezt az irányt nem ajánlom senkinek.

A forrás története napjainkig
A Rab Mária forrás az 1920-as években egy fára feltűzött Mária képpel vált erdőmélyi áhitatos hellyé, ahová a veszprémi lakosság imádkozni, feltöltődni járt. Eredete egy ismeretlen rabnőhöz nyúlik vissza, aki a veszprémi várban raboskodott és a közeli rabkertészetben dolgozott. Munkája közben ehhez, akkoriban még csobogó forráshoz járt vizért. Ő helyezte el a Mária képet és titokban hozzá fohászkodott szabadulásáért. A legenda szerint imái meghallgatásra találtak és ártatlansága kiderült, a súlyos vád alól felmentették. Egy 1929-es újságcikk a Veszprémi Hirlapban közli, hogy akkoriban “idejárt egy úrnő imádkozni”. A lakosság közül is egyre többen felfedezik a hely áhitatos lelkületét. Padok, térdeplők, utak, hidak, további kegyképek, szobrok és hálaadó táblácskák jelennek meg hirdetve, hogy mások imái is meghallgatást nyertek. A közeli Jutasi Altisztképző Intézet növendékei a kezdetektől támogatták, szépítgették a környéket, míg 1941 szeptember 8-án, Kisasszony napján vitéz Markóczy László parancsnok hivatalos szabadtéri misézőhellyé avatta. A világháború öt évében a Jutasi altisztképző intézet minden év Kisasszony napját ezen a helyen egy szabadtéri misével ünnepelte, melyen Veszprém város legfőbb világi és egyházi elöljárói is megjelentek. A katolikus plébániák a háború öt évében május 31-n, Hősök napján zarándoklatokat és ájtatosságokat szerveztek, melyeken ezer-kétezer hívő tölötte be Mária énekekkel az erdőmélyi völgyet. Veszprém iskolásainak kirándulóhelyévé is vált a gyönyörű völgy.

1945 után megpecsételődött a kegyhely sorsa. Míg a háború alatt csak a szobrok, táblák törtek össze, a háborút követő sötét időszakban a parkot tönkretették, a grottát lebontották, a forrást eltömték, az odavezető utakat eltorlaszolták, beépítették. Veszprém lakossága közben 17 ezer főről 65 ezer főre nőt, s a forrás léte feledésbe merült.

A forrás jelenlegi állapota
Napjainkban a “Rab Mária forrást pártoló társaság” karolta fel a kegyhely ügyét. A területet megtisztították, látogatásra alkalmassá tették. Felállítottak egy fakeresztet, az odavezető utakat is kitakarították. Teendő még sok maradt, hogy a kegyhely újra régi fényében tündököljön, de a folyamat megindult. 2010. május: elkészült a “patak” felett átívelő kis fahíd.

A forrás a Jutasi Őrmester Benedekhegyi kŐrjárata nevű veszprémi hagyományőrző városnéző túra része is.

30 km-es útvonal:

Hősök Kapuja – Sörház-lépcső – Árva utca – Panoráma terasz – Völgyikút – Aranyos-völgy – Megyei Levéltár – Rab Mária Forrás – Vasútállomás – Jutas büfé – Jutasi könyvtár – Jutasi Nagymező – Murvabánya – Csatár-hegyi barlang – Kutatóház – Cholnoky kilátó – Csatári kápolna – Tekeres-völgy -Ördögszikla – Jezsuita templom – Margit-romok – Szent Benedek-hegy – Dubniczay-palota

KERÉKPÁRRAL IS TELJESÍTHETŐ

AZ INDULÓK SZÁMÁRA KITÁRUL:

Hősök Kapuja, Csatár-hegyi barlang, Csatári kápolna, Jezsuita templom

Forrás:

http://www.geocaching.hu/caches.geo?id=3117

http://www.magyarorszag.utazas.hu/FC99F8C82D9E3A062D0DEC276E654B2B/Events/HU/6076AA41F7F2F15059E6AAA73A31DAA6/JUTASI+%C5%90RMESTER+Benedek-hegyi+k%C5%90rj%C3%A1rata.html

Kép: http://vuvej.hu/images/rabmaria.jpg

A galériában látható térképek forrása: http://www.terkepcentrum.hu/index.asp?go=mapeu&nz=2.50&z=800&wgsy1=47&wgsy2=6.957&wgsx1=17&wgsx2=55.522

További érdekességek:

http://www.ersekseg.veszprem.hu/cikkek/rabmaria.htm

http://sites.google.com/site/hetdombsite/news/rabmariahirado

http://sites.google.com/site/hetdombsite/news

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.