Főoldal » Régi szép hagyomány!

Régi szép hagyomány!

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

 Miskolctapolcán nagyszüleim hétvégi házánál született ez a figyelemfelkeltő, de aranyos történet. Évekkel ezelőtt egy 90 éves kertész bácsikától vásárolták meg ezt a kis faházat. Az udvar eleje a rózsáktól pompázott a kert végében pedig gyümölcsfák vannak. De nem is ezek a történet főszereplői. Az udvarban van 4 hatalmasra nőtt fenyőfa 2 ezüst és 2 erdei fenyő egymástól jól elkülönítve szinte úgy tűnik, mintha haragudnának egymásra.

A volt tulaj a búcsúzásnál ezekre a fákra nézve megjelent néhány könnycsepp szemében. Az évek során többször is vissza- visszalátogatott hozzánk pár kellemesen átbeszélgetett óra után távozott. A távozáskor 1-1 pillantás a fákra, 1-1 mosoly és 1-1 könnycsepp. Ez így ment látogatásról- látogatásra, évről –évre.

Mi pedig kellemetlenül éreztük magunkat. Eleinte azt hittük, hogy a kellemes percek, pillanatok szabadulnak fel. Egyik látogatásakor, amit még akkor nem tudtuk, hogy az utolsók egyike, és nagy lépésre szántuk el magunkat, így megkérdeztük: Mi a baj? Miért sír, amikor a fákra néz? Az idős úr nagyon meglepődött a kérdések hallatán. Azt hitte nem vettük észre az elérzékenyült pillanatait. Majd újra a fákra nézett ekkor már patakzott szemeiből a könny.

Pár perc sírás után elérzékenyülve a könnyeit törölgetve annyit mondott. „Ezek az unokáim fái!” Hírtelen nem is értettük, hogy mit is takarhat ez a mondat. Majd búcsúzáskor annyit tett hozzá „Őrizzétek, becsüljétek, vigyázzatok rájuk.”

Nem bírtunk magunkkal! Csak ez a két mondat járt az eszünkben. Napokkal később sem találtuk meg a megfejtést, így az öreg bácsikát felkerestük. A kérdéseink után nagy mosollyal felnevetett, és mosolyogva így felelt. Ezeket a fákat az unokáim tiszteletére ültetem, amikor születtek. Egy- egy születésnél vettem egy- egy kisfát és elültetem az udvarban. Lényegében a fák az unokáimmal együtt nőttek fel. Ezen nagyon meglepődtünk, hisz mindenre gondoltunk csak erre nem. A legközelebbi látogatásunkkor már a csomagtartónkban ott voltak a kis fenyőfák egy az öcsémé és egy az enyém. Ahogy bővült a család úgy bővült a fenyőfa állomány is az udvaron.

Mára a 4 nagy fenyőfa mellett 2 közepes és 2 kicsi is áll, és büszkén hirdetik ezt a nagyon szép és érzelmekkel átitatott régi hagyományt. Amit remélhetőleg nem csak mi fogunk tovább folytatni, de nagyon sok mindenki átvesz ezzel nem csak a környezetünket szépítsük és óvjuk, de kellemes emlékeket is teremthet nekünk.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.