Főoldal » Rendszerszemlélet

Rendszerszemlélet

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.


Elszomorító a tény, hogy sajnos még manapság is vannak, akik megkérdőjelezik a természetvédelem fontosságát. Úgy gondolják, egy faj eltűnése nem zavar senkit, hisz mondjuk, a jegesmedve nagyon messze van tőlünk, vagy egy ízeltlábú kihalása még jó is lehet, hiszen azok meg „milyen bosszantóak”.


Sajnos nem mindenkire jellemző a rendszerben való gondolkodás, a rendszerszemlélet. Pedig ezen erény birtoklása nagyban megkönnyíti a megértését, miért is fontos védeni egyes fajokat, és az élővilág egészét. Most pár példában szeretném bemutatni, mire is gondolok, így talán akik olvassák ezt a cikket kicsit elfogadóbbak lesznek a természetvédelem ügyével szemben.


Az ember és az élővilág elválaszthatatlanul összefügg, gazdasági fejlődésünk elképzelhetetlen lenne a természet nélkül. Gondoljunk csak a rovarbeporzású haszonnövényeinkre, vagy a kártevők természetes ellenségeire melyek kordában tartják azok egyedszámát. A fajok védelme és a természetvédelem ügye azonban hazánkban folyamatos financiális problémákkal küzd. A szakszerű és hatékony munkához anyagi források szükségesek, amelyeket egy részét a természetvédelmi szerveknek maguknak kell megteremteni, de ezen önrész még ha megpróbálják is növelni, önmagában nem elegendő a működéshez. Az embereknek el kéne fogadniuk, hogy ahhoz hogy ezek a szervezetek működőképesek maradjanak támogatásra van szükségük. Ha megfelelő mértékű költségvetésből gazdálkodhatnának, az nagyban csökkentené a feszültséget a társadalom és a természetvédelem között. Egy együttműködő társadalomban ezt az ügyet nem lehet elhanyagolni, azonban azt gondolom, hogy a ló túloldalára sem szabad átesni. Véleményem szerint természetvédelem eszméjének többet árt, mint használ a szakmai körökben csak „méregzöldnek” nevezett egyének és szervezetek tevékenysége. A természetvédelmet nem erőszakossággal és támadó agresszív hozzáállással kéne kezelni, hanem az emberek felvilágosítása lenne a megoldás, így változtatva a megítélésen.


Ezért is fogalmazódott meg bennem a gondolat, hogy szemléltessem, miért járhat kiszámíthatatlan károkkal egy faj eltűnése. Az evolúció során számos faj keletkezett és halt már ki, mely teljesen természetes folyamat. A probléma az ember megjelenésével és főleg a fejlettségi szint előrehaladtával kezdődött és bontakozott ki. Az ember környezetet átalakító hatása (invazív fajok terjesztése, környezetszennyezés, élőhelyek elpusztítása…) olyan folyamatokat indított el mely a fajok felgyorsult kipusztulását eredményezte. Egy a kipusztulás szélére sodort faj megmentése komoly anyagi ráfordítást igényel, nem beszélve a genetikai állomány beszűküléséről, mely a továbbiakban befolyásolja a faj fennmaradásának esélyeit.


Egy faj eltűnése számos más fajra is hatással van. Gondoljunk, csak a legegyszerűbb összefüggésre a táplálkozási hálózatra. Ha egy szúnyogfaj kipusztul, akkor rengeteg faj egyedszáma lecsökken (például a lárváját fogyasztó számos vízi gerinctelen, hal vagy kétéltű), ugyanakkor e fajok más táplálékforrásokat fognak keresni, ezzel extra terhelést okozva megint csak más fajoknak. De az ellenkezője is ugyanígy igaz lehet. Ha egy ragadozó tűnik el, a zsákmányállat populációi fognak felszaporodni és így tovább és tovább. De a táplálkozás mellett más hatások is érvényesülnek, mint mondjuk egyes fészekfoglaló madarak esetében vagy a rágcsáló üregeket telelésre használó hüllőknél. Ezek olyan komplex rendszerek ahol „minden mindennel összefügg” és a rendszer sokfélesége adja annak stabilitását. Ha egy elemet kiveszünk a rendszerből, akkor felborulnak a természetes folyamatok és így az rendszer egésze károsodik. Rendszerként tekinthetünk az egész bioszférára így minden faj értéket képvisel. De kisebb részeket is vehetünk alapként, mint például egyes élőhelyek és életközösségek, azonban ezen esetben is számos kapcsolatot lehet felfedezni a kisebb rendszerek között, gondoljunk csak a halakra vagy a költöző madarakra. Ezek alapján nem szabad elszigetelt élőlényekre vagy élőhelyekre gondolnunk. Így már talán világos, hogy miért is fontos a természet védelme, még ha elsőre egy-egy faj kellemetlennek és haszontalannak tűnik is.


Oláh Vilmos


2011 

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.