Főoldal » Ritka szépségek, melyek a tavaszt jelzik

Ritka szépségek, melyek a tavaszt jelzik

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Az angliai tavasz hírnökei között találhatjuk a fehér acsalaput (Petasites albus) és a martilaput (Tussilago farfara) is, ha épp erdőben járunk, ahol a felszíni folyások jellemzőek. Sem hazánkban, sem Angliában nem tömegnövények. Rájuk bukkanni ezért nagy öröm. A rovarok is szorgosan látogatják egy-egy kortynyi nektár erejéig a kellemes illatú növényeket. Mindkét növény különlegessége, hogy levélzete még nem látható, mikor a virág már kibújt a talaj mélyéről.

A fészkesek családjába tartózó fehér acsalapu levelei nagyok, szív alakúak, szabályosak, karéjosak-fogasak, fonákuk szürkén molyhos. Virága fészek virágzat, 15-20cm magas, tömött fürtöt képzenek, a párta fehéres, a virágok egy- vagy kétivarúak. Március végétől, április elejétől már találkozhatunk illatos, nem túl feltűnő virágaival. A virágokat szűk egy hónappal követik a levelek. Nyirkos, nedves élőhelyeket, állandóan nedves vízmosások partjait, montán bükkösöket, szurdokerdőket kedveli. Védett növény.

A martilapu a legrégebbi köhögés elleni szer. „Köhögést elűző” latin nevének jelentése. A „tussim” szó köhögést jelent latinul. A hajdani görögök tűzre vetették és a gőzét asztma ellen lélegezték be. Sárga virágai a tavasz hírnökei márciusban, 15cm-rel emelkednek a talaj fölé, majd egy hónap elteltével a levelek is előbújnak, mikor már bóbitás kaszat termését a szél repíti tova. Levelei C-vitaminban dúsak, salátaként fogyaszthatók, fordított szív alakúak. A martilapu váladékoldó és gyulladásgátló. Őszirózsafélék családjába tartozik, a lúgos, agyagos, kavicsos, törmelékes talajt kedveli, vízpartok, nedves rétek, árokpartok évelő növénye.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.