Főoldal » Séta a Dolina-völgyben

Séta a Dolina-völgyben

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Ott, ahol a Gödöllő-ceglédberceli dombság lankás halmokká szelídülve az alföldi síksággal egybeolvad és a zöldellő rétek alján a csendesen folydogáló Gerje patakhoz simul, a környék legmélyebben fekvő részére települt a ma 12416 lakosú nagyközség: Albertirsa.

Ez a táj a Duna-Tisza közti hátság északi része. Kialakulása idején a Duna és a mellékfolyói medréből a szél kifújta a homokot, s ideszállítva különböző felszíni képződményeket formált belőle. Alkotóelemeit tekintve itt leggyakoribbak a félig kötött homokbuckák és a nagyobb kiterjedésű, vékony homoktakarók, amelyekbe táblaszerűen homokos-lösz térszintek ékelődnek be. A folyóhordalékból és szélhordta homokból-löszből kialakult határrészt Albertirsa fölött sűrűn tagolt ÉNy-DK-i futású völgyek hálózzák be, melyeket – mint kinyújtott kéz ujjai – keskeny földnyelvek választanak el egymástól.

A Gödöllői-dombság utolsó nyúlványai – úgy is mondják errefelé: “A hegyek kis körme” – Albertirsa fölött három részre tagolva,sok növényzeti és természetvédelmi értéket rejtenek. Egymással párhuzamosan fut a Dolina-völgy, a Kisasszony-völgy és a Hársas-völgy, valamint kiemelt figyelmet érdemel a Dolina-völgy dél-keleti végében található löszfal, melyben Közép-Európa egyik legnagyobb gyurgyalag fészkelő helye található.

A természeti szépségekben gazdag tájból 1976-ban a Dolina-völgyét helyi jelentőségű természetvédelmi területté nyilvánították.

[token node title-raw]

A dombhátról a völgybe ereszkedve, a Dolina tavaszi színpompája tárul elénk. Az út menti kökény és galagonya bokrok összeborulnak és alagutat képeznek a látogatók feje fölött. A sarjadó pázsitban április közepén már sárga szigeteket alkot a tavaszi hérics (Adonis versalis). Ekkorra a tavasz első hírnökeként már elvirágzott a  lilás virágú hagymás homoki kikerics (Colcium arenarium). A terület védett értékei között megtalálható a  tarka sáfrány (Crocus reticulatus)és a csinos árvalányhaj (Stipa pulchenia) is . Ezek a növények főként Nyugat-Európa vidékein honosak, itt nálunk az Alföldön igen ritkán fordulnak elő, ezért védettséget élveznek.A Dolina mélyedéseiben a vízi világot a tavaszi héricsnél magasabb, sárga virágú gólyahír képviseli. 

Az értékes növényvilágot védett állatfajok sokasága gazdagítja.A zöld gyík (Lacerta viridis) mellet megfigyelések szerint a pannon gyík is megtalálható a területen. Tavasszal vörösbegy párokat illetve erdei pintyeket figyelhetünk meg a telepített madároduk környékén. A fokozottan védett fajok közül a  kuvik (Athene noctua) mellett a terület gyurgyalag állománya figyelemre méltó.Május a fészekrakás, a költés ideje, s a téli szálláshelyükről hazatért gyurgyókák némelyike hangos méltatlankodással és erős csőrcsípésekkel tessékeli ki a part falába vájt üregéből a télire önkényesen beköltözött verebeket.

Lelkes helyi természetbarátok erre a környezeti értékre alapozva hívták életre 2003-ban az ún. Dolina teljesítménytúrát, melynek tíz, húsz és ötven kilométeres távján minden bátor vállalkozó kipróbálhatja állóképességét. A túra esztendőnként április hónapban kerül megrendezésre.

2011-ben az Albertirsa Barátainak Köre Egyesület egy hangulatos piknik helyet épített ki a völgyben, amely esőházzal együtt baráti összejövetelek számára biztosít helyszínt , egy karnyújtásnyira védett növény és állatfajok sokaságától.  A közelben madáretetőket és 6 szalakóta odut is elhelyeztek.

Bár ottjártunkkor is tisztán és rendezetten találtuk a helyet, mégis felmerült bennem a kérdés, hogy szabad-e az embert, mint “zavaró tényezőt” ilyen közel engedni védett értékeinkhez?

Forrás:

http://www.kapcsolat-kapcsolat.hu/tartalom/cegled/albertirsaturisztikaibemutatasa.html

http://albertirsa.hu/dolina-volgy

http://www.sulinet.hu/oroksegtar/data/telepulesek_ertekei/Albertirsa/pages/002_I_albertirsa.htm

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.