Főoldal » Siemens sajtóközlemény: A világ széndioxid kibocsátása az Európai Unió összkibocsátásával csökkenhet 2030-ra

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A jelenlegi feltételekkel több mint másfélszeresére nőhet 2030-ra a globális energiaigény – derül ki egy nemzetközi esettanulmányból, melyet a Siemens és Horst Wiedelmann, a Müncheni Műszaki Egyetem professzora végeztek. Az energiaigénnyel együtt a széndioxid kibocsátás is jelentősen emelkedik, a kutatásból azonban kiderül, hogy a CO2 kibocsátás mértéke nem csak szinten tartható, de csökkenthető is.

Évente 3 százalékkal emelkedik a globális energiaigény a jelenlegi és a következő évtizedben, melynek hatására 2030-ra a jelenleginél több mint másfélszer annyi energiát használunk fel, mint ma. Feltételezve, hogy az új erőművek a napjainkban ismertek mentén épülnek ki, az összesített széndioxid kibocsátás 25%-al emelkedhet – mutatott rá egy friss tanulmány, melyet a Siemens és Horst Wiedelmann, a Müncheni Műszaki Egyetem professzora végeztek. “Ha a széntüzelésű erőművek nagy részét gázüzeműre cserélnénk 2030-ra, azzal a széndioxid kibocsátás a jelenleginél is 5%-al alacsonyabb szintre csökkenne” – jelentette ki a professzor. “Természetesen valószínűtlen, hogy minden széntüzelésű erőművet gázüzeműre cseréljünk – de a lehetőségben rejlő potenciál impresszív” – tette hozzá Wiedelmann. A tanulmány szerint, globálisan az Európai Unió 28 országának jelenlegi teljes széndioxid kibocsátása megtakaríthatóvá válna.

A kutatás a fenntarthatóság és a kiszámítható energiaellátás szempontjai mellett a gazdasági tényezőket sem hagyta figyelmen kívül: nem lenne értelme újépítésű, széntüzelésű erőműveket bezárni kizárólag a széndioxid kibocsátás csökkentése miatt. Tanulmányunkban különböző helyzeteket elemeztünk, miközben folyamatosan szem előtt tartottuk az egyensúlyt a fenntarthatóság, a megbízhatóság és a gazdasági szempontok között” – mondta Michael Süß, a Siemens AG vezetőségi tagja, a Siemens Energiaszektorának vezérigazgatója a WordEnergy Kongresszuson tartott beszédében.

A tanulmányból kiderül, hogy 2030-ra Európa akár 45 billió eurót is megspórolhat, ha az energiaellátás terén átáll a fenntartható erőforrásokra.

Minden előzetes elemzés, amely a kutatás végső eredményéhez vezetett elérhető a következő linken: www.siemens.com/wec

A tanulmány teljes anyaga az alábbi linken igényelhető:

Power Mátrix – A Siemens energiatermelést, elosztást és felhasználást szimuláló online stratégiai játéka:

Kapcsolati információk:

Siemens Zrt. Vállalati Kommunikáció

1143 Budapest, Gizella út 51-57.

Kommunikációs igazgató: Nevelős Orsolya Stefanie

Telefon:+36 1 471-1509