Főoldal » Sikeresen landolt a napelemes repülőgép Marokkóban

Sikeresen landolt a napelemes repülőgép Marokkóban

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A napelemes repülőgép ezúttal a dél-marokkói Varzazátban szállt le, csaknem 18 órás repülés után.

Eredményes volt a Solar Impulse svájci napelemes repülőgép második kísérlete: 17 óra 30 perces repülés után, péntekre virradó éjszaka leszállt a dél-marokkói Varzazátban.

A repülőgép André Borschberg irányításával Rabatból indult, és hajnali 1 óra 26 perckor érkezett a célállomásra. Ez volt az üzemanyag nélkül repülő, karbonszálas Solar Impulse második kísérlete, hogy elérje az Atlasz-hegység délkeleti részén fekvő települést. Június 13-én a 465 kilométeres út felénél vissza kellett fordulnia a rendkívül erős szél miatt. “A mostani út csodálatos volt. Nagyon örültem, hogy igen magasan repülhettem” – mondta a pilóta.

A Solar Impulse-misszió irányítói azért választották célpontnak Varzazátot, mert a marokkói kormány e város mellett akarja felépíteni a világ legnagyobb naperőművét. Az észak-afrikai ország öt naperőművet akar építeni, hogy csökkentse függőségét a fosszilis üzemanyagoktól. 2020-ra összesen kétezer megawatt napenergiát akar előállítani.

A Solar Impulse május 24-én indult a svájci Payerne-ből Madridba, Marokkóba vezető első interkontinentális útjának első állomására. Rabat nemzetközi repülőterére június 5-én érkezett. Az utat a Solar Impulse svájci cég és a marokkói Napenergia-ügynökség (Masen) közösen szervezte. Jövőre világkörüli utat terveznek a napelemes géppel. A gép kedd hajnali 5 óra 22 perckor szállt föl Madridban, és 19 órai repülést követően, éjfél után érkezett meg Rabatba. Madriba Svájcból repült május 24-én. Május 28-ra tervezett továbbrepülését akkor a rossz időjárás miatt el kellett halasztani. A Svájc-Marokkó-táv egy későbbre tervezett világkörüli út próbarepülésének számít. 

Marokkó, amely szinte teljes energiaszükségletét importból fedezi, saját, megújuló energiaforrásait kívánja hasznosítani, különös tekintettel a Földközi-tenger és az Atlanti-óceán partjának rendkívüli napsütéses jellegére. Ezért is választotta a Solar Impulse az Európából Észak-Afrikába vezető első útja helyszíneként Marokkót.

“Célunk nem a repülés forradalmasítása. Fel kívánjuk hívni az emberek figyelmét az új technológiák lehetőségeire, arra, hogyan csökkenthető általuk a fosszilis energiaforrásoktól való függés” – mondta Bertrand Piccard pilóta, aki Madridból Rabatba vezette az 50 kilométer/órás átlagos sebességre képes karbonszálas gépmadarat.

A 2014-re világkörüli utat tervező Solar Impulse május 24-én indult a svájci Payerne-ből Madridba, Marokkóba vezető első interkontinentális útja első állomására. Rabatba június 5-én érkezett.

Források: solarimpulse.com; MTI, hvg.hu/tudomany, origo.hu, richpoi.com/cikkek/tudomany

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.