Főoldal » Sok rákos beteg a nyugati határon – Légszennyezés?

Sok rákos beteg a nyugati határon – Légszennyezés?

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Ma egy sokakat érintő érdekes, ámde szomorú témával jelentkezem. 

Szabó Máté ombudsman szerint annyira szennyezett a levegő a nyugati határtérségben, hogy ez az ott élők egészséghez való jogát veszélyezteti. Az origó szerint Szentgotthárd környékén a 15-64 éves nők között az országos átlaghoz viszonyítva csaknem 35 százalékkal nagyobb a daganatos megbetegedések következtében elhunytak száma.

Az ombudsman azért kezdett kutakodni és vizsgálódni a témával kapcsolatban Szentgotthárdon és környékén, mert a tervezett heiligenkreuzi hulladékégető erőmű környezeti hatásvizsgálati dokumentációja furcsa információkat tartalmazott.

2000 és 2004 közötti időszakról szóló felmérés szerint a következő ilyesztő adatokkal kell szembenéznünk:

Férfiak – az érintett kistérségben élők körében az országos átlaghoz viszonyítva négyszerese a légzőrendszeri megbetegedések miatt bekövetkezett halálozás.

Nők – a 15-64 éves nők között az országos átlaghoz viszonyítva csaknem 35 százalékkal nagyobb a daganatos megbetegedések következtében elhunytak száma.

Ezek bizony szomorú adatok. Ezzel összefüggésben lehet az a további tény, hogy a térségben a határ osztrák oldalán is folyamatosan és kirívóan magasak a levegő por- és ózonterheltségi szintjének adatai.

Szabó Máté vizsgálatai alapján úgy véli, hogy az aggasztó környezet-egészségügyi tények ellenére a Vidékfejlesztési Minisztérium által üzemeltetett Országos Légszennyezettségi Mérőhálózat (OLM) keretében az illetékes környezetvédelmi felügyelőség csak részben teljesíti a levegő minőség-ellenőrzését előíró kötelezettségét Vas és Zala megyében.

“Az ombudsman tehát pótlásra szólította fel Őket, hogy gondoskodjanak a levegőterheltségi szint mérésével kapcsolatos kötelezettség maradéktalan teljesítéséről, és az OLM honlapján a mérési adatok nyilvánosságáról. Továbbá javasolta, hogy a miniszter az osztrák környezetvédelmi minisztériummal kezdeményezzen együttműködést, amelynek során összehangolnák a levegőminőség javítására irányuló intézkedéseiket – olvasható az ombudsmani közleményben.”

Vezérkép

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.