Főoldal » Sövény olimpia

Sövény olimpia

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Sövény olimpia.


Ez az Olimpia nem a fair play jegyében zajlik L


Nehéz elképzelni olyan olimpiai sportágat, versenyt, ahol előre, teljes bizonyossággal lehet tudni, hogy ki fog nyerni. Mert az tisztességtelen lenne és nem is lenne verseny.


Pl. ha a nem egy súlycsoportban vannak a versenyzők, vagy az egyiknek olyan módon kedvezne a pálya, hogy a másik teljesen esélytelen. Az egymás ellen küzdene nehézsúlyú és pehelysúlyú versenyző a ringben elképzelhetetlen.


 Nos, a szemünk láttára zajlik ilyen gyilkos verseny a parkokban, kertekben, sövényekben.


A legnépszerűbb fagyal tövek között egyszer csak kicsírázik valami, amiről a szakértő szem látja, hogy ebből bizony a fagyal veresége lesz.


 Tavasszal szépen megnyírták a sövényt, aznap, látszatra béke van, hazamennek a legények. A fagyal még ki sem heverte a vágási sebeket, de a bálványfa és a zöld juhar már csaknem fél métert nőtt. ( ha hagyjuk, akár 2 métert is nő évente.)


A zöld juhar agresszív terjeszkedésére jellemző, hogy a nemes nyárfákból álló árterekről sem győzik kiírtani az erdészek. Kevés tápanyagot igényel, jól tűri a városi szennyezett levegőt, egyetlen állat sem eszi meg a magját, fája értéktelen puha fa. ( Egyébként szép, terebélyes park-fává nőhet.)


A bálványfa hasonlóan gyorsan növekszik, leveleivel eltakarja a napfényt, gyökere erőteljes, elszívja a talajból a nedvességet. Kezdetben csak ritkulni látjuk a fagyalunkat, majd néhány év alatt ki is pusztulhat az eredeti sövény.


 


A bodza is sokkal gyorsabban nő, mint a fagyal vagy bármelyik kultúr-sövény.


A képen jól látható, hogy már erősebb, terebélyesebb, mint a hivatalosan ott őrt álló fagyal.


 


Az ostorfa is visszavágás után még erőteljesebben lombosodik, szabályszerű 7 fejű sárkányként viselkedi. 1-1,5 méteres hajtásaival, igen erős, szinte kihúzhatatlan gyökereivel, szintén egy-két súlycsoporttal a fagyal fölött van.


Az emberi olimpián ezeket a nem igazolt játékosokat, akik nem tagjai a csapatnak, nem abban a súlycsoportban versenyeznek, ki szokták zárni a versenyből.


 


Mi miért nem diszkvalifikáljuk őket a sövényekből?


 

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.