Főoldal » Sóvirágok és iringók ezrei Szolnoknál

Sóvirágok és iringók ezrei Szolnoknál

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Lilában úszott 2012. augusztusában az Alsó-Zagyva-völgy több hektárnyi területe. A szolnoki Széchenyi lakótelep polgárainak szemet gyönyörködtető látványban volt részük, ha kisétáltak a panelrengetegből. Innen nem messze folyik a Zagyva, és ennek mentén sóvirágok ezrei pompáztak a gyep fölé magasodva.

A rét nagy részén állatokat legeltetnek, a területet rendszeresen kaszálják, ezzel megakadályozzák az agresszív gyomfajok terjedését, így sok honos faj élhet itt zavartalanul.  

A magyar sóvirág (Limonium gmelinii ssp. Hungaricum, lila színű) jól tűri a szárazságot, ezért is virított oly szépen a kiszáradt gyep felett. Főleg a másodlagosan szikesedett területeken jelenik meg tömegesen, mely talajtípus a folyószabályozások miatt, több helyen megtalálható hazánkban. A sóvirág tartóssága miatt a virágkötészek egyik kedvence. 

Azok a természetbarátok, akik nem rettentek el egy kis kerékpározástól, vagy pár órás túrától és még tovább merészkedtek, át a Zagyván, a Malomszögi Holt- Zagyva irányába, újra szép növényekre lelhettek, még ebben a száraz időszakban is. Habár a mezei iringó (Eryngium campestre, első kép, galéria) kisebb számban emelkedett a sárgás gyep fölé, mégis vonzzotta a tekintetet. Ez a magyar puszta ördögszekere. Megszáradva egészben marad, amit ősszel a szél tovagurít. Kinézete miatt „futóbogáncs”-nak is nevezik. Egy-egy terület túllegeltetése növeli jelenlétüket. Kedveli a száraz gyepet homok- és löszpusztákat. 20-60 cm magasra nő, szára ágas. Gyógynövényként is használják. Drogja vizelethajtó, gyökérzete pedig enyhe görcsoldó hatású. 

Mindkét növény körül folyton zümmögnek a poszméhek. Jól is esik nekik ebben az ínséges időben egy-egy csepp nektár.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.