Főoldal » Spóroljunk a vízzel!

Spóroljunk a vízzel!

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Ha mindenki előtt világos lenne, hogy a fosszilis tüzelőanyagainkhoz hasonlóan fogy a Föld vízkészlete is, valószínűleg nem tartanánk ott, hogy az egész emberiség szennyezi vizeinket, s még a WC-nket is ivóvízzel öblítjük le.

Ha ellátogatunk egyszer a harmadik világba, ahol napi szinten küszködnek a vízhiánnyal, láthatjuk, milyen könnyelműek vagyunk mi, „civilizált” emberek. Ráadásul a fene nagy, s csodálatra méltóan fejlett technológiáinkkal már meg lehetne oldani ezt a problémát is, mint oly sok más gondot a világban.

Egy európai család naponta körülbelül 150 l vizet pazarol el. Ez több, mint sok, s sokkoló, hogy ennek nagy részét a toalett öblítésére használjuk el. Afrika messze van, nem látunk el odáig, de csak gondoljunk bele milyen lesz egyszer, mikor mi is nélkülözünk. S nem lesz egy családnak több egy nap, mint egy csésze szennyezett víz, amit megiszunk, hogy ne haljunk meg.

Vannak módszerek már, amelyek lényegesen javíthatnának a helyzeten. Első körben hadd mutassam be az esővizet. Nem is kell hozzányúlnunk, esetleg egy elvezető csatornát kell készítenünk, ami persze pénzbe kerül, de koránt sem annyiba, mint amennyi vizet megspórolunk mi is, hiszen tudjuk, milyen érzés megkapni a víz számlát, pláne tikkasztó nyári hónapokban, családi házban, falun, mikor a veteményest és a kertet nem lehet elégszer öntözni.

Egy másik lehetőség a WC kagyló úgynevezett szürkevízzel való öblítése, amely a mosásból, mosogatásból, fürdésből származó szappanos folyadékot jelenti. Ám a fekete-, vagyis szennyvízzel együtt tűnik el lakásainkból, mivel az elvezető csövekbe nem külön-külön kerül, így a fertőzéseket is okozó vizet – ami a környezetre veszélyes nitrogént, kórokozó baktériumokat, s gyógyszermaradékokat tartalmaz – nem lehet elválasztani halványabb „rokonától”.

Sőt, hogy semmi ne menjen simán, a csatornázott helyeken még törvény is tiltja a két féle szennyvíz különkezelését. 
Pedig ezek nagyon különböznek egymástól, mind összetételben, mind az életre,s környezetre való hatásukban egyaránt. Ám még nem jutottunk el valószínűleg arra a szintre, hogy a műszakilag is könnyebben megoldható, s olcsóbb megoldást – ami a környezetre is figyelemmel van – alkalmazzunk a hétköznapokban.

Több szakember úgy gondolja, hogy a legkörnyezetbarátabb megoldás viszont az lenne, ha otthonainkban nem termelnénk fekete vizet, ugyanis annak tisztítása nagyon sok energiát vesz el és nagyon nehezen tisztul meg, s környezetkárosító hatása is van.

Erre megoldásként a falun használatos alomszék, városközpontokban az úgyn.  töménybudik jelenthetnek megoldást.

[token node title-raw]

Hazánkban – bár még csak csekély számmal – megjelentek az alomszékek, amelyeket itthon is gyártanak már.Lényege, hogy a feketevíz eltűnik otthonainkból, s ürülékünket trágyaként használhatjuk az erre a célra kialakított komposztálón, amely tartalmát trágyázásra használhatjuk a kertünkben. S a legfontosabb, hogy nemhogy ivóvízzel, de semmilyen más szennyvízzel nem kell öblítenünk WC-inket.

A toalett itt egy ülőkéből, valamint az alatt elhelyezett tartályból áll, amit napi vagy kétnapi rendszerességgel kell ürítenünk az említett komposztálóba. A kellemetlen szagok nem áradnak ki ebből a WC-ből, mivel a tartalmat mindig papírral valamint vízzel kell lefednünk.

Ám ügyelnünk kell arra, hogy felelősséggel, és komolyan használjuk, így a család minden tagja beleegyezése szükséges egy ilyen döntés meghozatala előtt, hiszen macerásabb és egy fokkal kényelmetlenebb megoldás.

Viszont lényegesen javíthatunk környezetünkön, s megóvhatjuk ezzel vízkészletünket, persze, ha csak tömegével állunk át az alomszékre, aminek úgy érzem még nincs itt az ideje.

Sokan nem tudják elképzelni az életüket a vízöblítéses toalettek használata nélkül, pedig nem kerül sok áldozatunkba.

A jó pár évtizedes múltra visszatekintő WC-inktől nem fogunk megszabadulni egykönnyen, de remélem, hogy ez nemsokára meg fog valósulni, s megérzi mindenki – nemtől, iskolai végzettségtől függetlenül -, hogy milyen fontos számunkra az ivóvíz.

képek:

http://hu.wikipedia.org/wiki/V%C3%ADz

http://farmgirl.blogter.hu/tag/alomszek

források:

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.