Főoldal » Sportoljunk kutyánkkal!

Sportoljunk kutyánkkal!

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Sajnos a mai civilizált világban, korunk egyik népbetegsége az elhízás lett, amely nemcsak minket érint, hanem kedvenceinknél is egyre gyakoribb.

Az elhízás oka kedvencünk nem megfelelő táplálása miatt alakul ki. Több energiát visz be a kutya szervezetébe, mint amennyire szüksége van. Fontos a táplálék összetétele is, több fehérjétől, rosttól, kevesebb szénhidráttól kevésbé lesz éhes a kutyánk, mert vércukra nem ugrik fel hirtelen majd esik le. Az elhízás ellen a kutyánk megfelelő mennyiségű és minőségű étel adása a legfontosabb.

Ha kedvencünk mégis túlsúlyos lenne, akkor egy kíméletes diétára is sort keríthetünk. Néhány fajta: retrieverek, spánielek, tacskók, mopszok… az ivartalanított kutyák és az idősebb kutyák hajlamosabbak a hízásra. Már vannak speciális tápok túlsúlyos kutyáknak, melyeken adagolási útmutató is segítségünkre van.

Már a kutyáknál is megjelentek az elhízás következményei szív és érrendszeri betegségek, cukorbetegség, légzőszervi problémák…

A legjobb módszer az elhízás megelőzése! Adjunk kevesebb ételt (kevesebb kcal) és ügyeljünk arra, hogy több energiát használjon fel kedvencünk (mozgás).

Néhány kutyás sportot szeretnék bemutatni az olvasóknak, melyek nemcsak szórakoztatóak, a gazdinak és a kutyának, hanem a köztük lévő kapcsolatot is erősítik. Egy kis mozgás pedig mindenkinek jót tesz!

Agility

Napjainkban egyre divatosabbá válik a kutyás körökben ez a sport. A kutyának akadályokat kell leküzdenie, a gazda irányításával.  A kutya a gazda által adott hang és kézjelzése alapján dolgozik.

Az agilityt a lovas díjugratás alapján állították össze. A csapatmunka során, kedvencünk irányíthatóbbá válik, és felesleges energiáit is itt vezeti le, és nem a kertünk vagy a lakásunk átalakításával. A csapatmunka során vizsgáljuk kutyusunk taníthatóságát, együttműködő képességét, a mi problémamegoldó képességeinkre is fény derül. Fejlődik kutyusunk és a mi kondíciónk is, javul a köztünk lévő kommunikáció, kapcsolatunk is szorosabb lesz a kutyánkkal a közösen eltöltött idő alatt.

 

Az agility minden kutya és gazda számára nyitott sport.

3 féle méretosztály van:L, M,S-es méret, a szabályok ugyanazok csak az akadályok méretében van különbség.

Marmagasság alapján: L-large(maxi) 43cm-nél nagyobb marmagasság, M-medium(midi): 35-42,99cm-es marmagasság, S- small(kicsi) 35cm-nél kisebb marmagasságú kutyák indulhatnak.

Akadályok:

·         magasugró akadály
az akadályon a lécet, úgy kell felhelyezni, ha a kutya leveri, ne jelentsen számára sérülést. Az ugró magasság eltérő a különböző méretosztályokban. Létezik egyszerű ugró akadály és dupla akadály is.

·         asztal
felugrás után, a kutyának az asztalon kell maradnia 5 másodpercig

·         karika
egy karikán kell átugrania kutyánknak, a karikának borulásmenetesnek kell lennie.

·         távolugró akadály
a kutyának itt alacsonyan kell ugrania, de hosszút. Ez az akadály nagyon látványos a maxi osztályban.

·         palló
hasonló a palánkhoz, fel kell rajta futnia a kutyának, de van egy vizszintes palló a fel és levezetőszakasz között.

·         hinta
a hintának érintenie kell a talajt mielőtt leugrik róla a kutya.

·         palánk
háztető alakú akadály. A kutyának fel kell mennie a zónákat érintve, majd lejönnie, ahol a zónákat szintén érinti. A palánknál vigyázzunk, nehogy leugorjon a tetejéről a kutyánk.

·         Szlalom
talán az egyik leglátványosabb akadály az agilityben.

A szlalom kezdetén az első rúd a kutya bal oldalán, a második a jobb oldalán van, és így tovább. Ha a kutya rossz oldalon hagyja el a szlalomot, vagy nem fejezi be, mielőtt a következő akadályt teljesíti, az kizárás.

Ha a kutya több mint két rudat ellenkező irányban szlalomozik, az kizárás.

·         kukac
hosszú csőszerű akadály

·         zsák
egy rövid cső, mely hasonló egy alagúthoz, amelyben kutya nem látja a végét.

A kutyák a versenyen elért teljesítményük alapján minősítést kapnak, melyek a következők: kitűnő, nagyon jó, jó és nem értékelhető.

Az agility koronázatlan királyai és királynői                          

A border colliek kiemelkedőek ebben a sportban is. Remek elfoglaltság a munkamániás bordereknek, akik kimagasló intelligenciájuk és kifogyhatatlan energiájuk miatt sok foglalkozást igényelnek.

Minden 18hónaposnál idősebb kutya indulhat a versenyen. Vemhes, beteg, sérült és oltási könyvvel nem rendelkező kutyák nem indulhatnak.

Az agility egy kiváló sport a kutya és gazda számára. Fontos azonban megemlíteni, hogy a legfontosabb az együtt töltött idő kedvencünkkel. Soha ne erőltessük kutyánkat, a nyári melegben, főleg reggel és este gyakoroljunk.

Az agilityben keverék kutyák is indulhatnak, már 5hónapos kor körül érdemes kedvencünket a kutya oviba vinni, ahol játékos formában ismerkedhet az akadályokkal. Szeretném azonban felhívni a figyelmet arra, hogy a kölyökkutyánkat ne ugrassuk akadályokon, és soha ne erőltessük rá a gyakorlást.

 

Néhány honlap melyre érdemes ellátogatni, aki jobban meg szeretne ismerkedni az agilityvel:  

Magyar Agility Szövetség Hivatalos Honlapja:

www.agility.hu/ 

Gyulai Kutyás Agility Szabadidősport Klub

agility.bhn.hu


 

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.