Főoldal » Süni

Süni

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Amikor le szál az éj felébred az avarban élő sündisznó. Szerencsére Magyarországon is szép számban megtalálhatóak a szúrós kis focilabdáink. De ennek ellenére hazánkban VÉDETT. Eszmei Értéke 10.000FT.

Nem túl nagytestű állat. testhossza legfeljebb 35centiméter. Testtömege 400-19000gram között változó. Külseje meglehetősen egyhangú a szőrszálak között sűrűn elhelyezkedő szürke színű hegyes tüskéi a védekezést szolgálja. Ezek a tüskék szültésük után kis idővel keményednek, szilárdulnak meg. Bőrizomzata rendkívüli módon fejlett. Ez teszi lehetővé azt, hogy veszély esetén szúrós labdává gömbölyödjön össze. Hegyes szájában borotva éles fogak rejtőznek, amely nemcsak a földigilisztát, hanem akár egy kígyót is át tud könnyedén harapni.

A mi kis barátaink érdekes életmódot folytatnak. Hisz az életük a miénkhez képest teljesen ellentétes. Míg mi nappal intézzük, el ügyes bajos dolgainkat addig ők szürkületkor indulnak útnak, és az éjszaka leple alatt szorgoskodnak. Dús aljnövényzetek, ritkás erdők, cserjések, települések környéke, sőt nagyvárosok belvárosi parkjaikban is megtalálhatjuk. Ezért is találunk az utakon sok elütött, megsérült, elpusztult sünt. A városok, falvak, települések szélén rengeteg élelmet találnak, de itt nem csak élelmet talál, hanem menedéket is egy –egy komposztkupac vagy avarral ellátott védett sarok akár téli álmának helyszínét is jelentheti. Így az év neki 2 részből áll. egy aktív mozgalmas „nyár” és egy alvással töltött „tél”-i időszak. Álmából csak március- április környékén ébred. Nagyon hideg téli időszakban a szívverésük teljesen lelassul. Egészen 15 Celsius –Fok körüli hőmérsékletig így is marad. Ekkorra már felhasználja zsírtartalékának nagy részét. Ilyenkor szinte „lötyög” rajta a bőr. A vándorlásai miatt territóriumot nem tart. Van ugyan saját területük, de ezt csak a nőstények szaporodási időszakában védik. A nyár végén „farkaséhség” uralkodik el rajtuk, így súlyuk nagymértékben nő. Szeptember végén és októberben keres, magának téli álomra alkalmas helyet keres magának és ügyel arra, hogy a fagypont alá ne csökkenjen le a hőmérséklet.

Étrendje érdekes főleg gilisztákkal és csigákkal táplálkozik. De nem veti meg a sáskákat, a földön fészkelő madarak tojásait és fiókáit valamint gyíkokat és a gyümölcsöket sem.

A sünöknél a fajfenntartás nagyon fontos, ezért évente kétszer szaporodnak. A nőstény 2 hónapon keresztül vemhes. Az újszülöttek tüskéi lágyak később szilárdulnak meg. Ekkor még magatehetetlenek, de gyorsan nőnek. A szemük is körülbelül 2 hetes korukban nyílik ki. Egy alomban maximum 7 kölyök születik. Ez a magas létszám biztosítja a faj életben maradását.

Én nem szeretném ezeket az édes kis tüskés labdákat sem állatkertben sem kitömve viszontlátni pár éven belül, védjük őket mindannyian!!…

 

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.