Főoldal » Szabadtéri rendezvények környezeti hatásai

Szabadtéri rendezvények környezeti hatásai

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A múlt héten keveset voltam a Felsőfokon közelében, inkább a Veszprémi Egyetemi Napokat látogattam meg. (Bloggerélet című blogomban erről szól a legutóbbi 12 bejegyzés, de nem mindet én írtam… A kapcsolódó tartalmak közt linkelt első 6 cikk mind egy-egy élménybeszámoló erről az eseményről.) Ez a rendezvény kikapcsolódást, szórakozást jelentett nekem és minden más odalátogatónak, de az ilyen nagy látogatottságú rendezvényeknek a kikapcsolódás mellett természetesen vannak környezeti hatásai is. Ezekről a hatásokról szól ez a cikk.

A nagy látogatottságú rendezvények elsősorban háromféle környezeti hatást okoznak: növényzet letaposása, zaj, hulladék. Ennek a három hatásnak a megelőzéséről és következményeiről írok ebben a cikkben.

A növényzet letaposása nem is olyan kis gond, mint amekkorának elsőre látszik. Persze azt gondolná az ember, hogy a legtöbb helyen csak fű van (vagy még az sem), de a fűben is megbújhatnak értékesebb növényfajok, és a taposástól előbb-utóbb a fű is kipusztul. És mivel a taposástól a talaj tömörödik, egyre nehezebben nő vissza.

A növényzet letaposásáról persze nem tehetünk, és ha ritkán van rendezvény ugyanazon a helyen (pl. félévente-évente, vagy még ritkábban), akkor nem is okoz észrevehető környezeti hatást, de ha valahol minden héten van valami, akkor ott már félteni kell a füvet és a benne megbújó más növényeket. Ezt a károkozást azzal előzhetjük meg, ha nem ott tartjuk a rendezvényt, ahol a legdúsabb a növényzet, és időnként váltogatjuk a helyszínt.

A zaj a rendezvények többé-kevésbé természetes velejárója. Ha összegyűlik valahol 1-2 ezer ember, az már akkor is hangos, ha a résztvevők csak halkan beszélgetnek egymással, de ha még kiabálnak is (pl. sporteseményeken hangosan biztatnak egy versenyzőt), vagy zene szól (pl. fesztiválokon), akkor még nagyobb a rendezvény zajkibocsátása.

Erre is van megoldás, megelőzhetjük, ha a rendezényre látogató emberek legalább a saját hangerejüket visszafogják, de segíthet a zajvédő fal (akár a rendezvénysátor fala is), valamilyen hagnszigetlés, kevesebb hangszóró jól beállítva (a hangszórók helyén és a hang terjedési irányán is múlhat a zajhatás), de akár ingyen füldugókat is oszthatunk a környéken lakóknak. A füldugós megoldástól ugyan nem lesz kisebb a zaj, de segít megelőzni a környék lakóinak a halláskárosodását és a zaj miatti összetűzéseket. (Csoda, hogy még egy rendezvény szervezőjének sem jutott eszébe.)

A zaj gyakran a környéken élő állatokat is zavarja, halláskárosodást okozhat a rendezvény látogatóinak, és a környéken élőknek is, és a hangrezgések hosszú távon mechanikai károkat is okozhatnak. (Egy-egy rendezvénytől még nem reped meg az épületek fala, de ha rendszeresen vannak nagy zajjal járó események a környéken, akkor ez is előfordulhat.)

Éppen ezért minél kisebb zajhatásra kell törekedni a rendezvény területén belül és kívül (a fő szempont az, hogy a zajból minél kevesebb szűrődjön ki a rendezvényen kívülre), miközben azt is el kell fogadni (főleg a rendezvények környékén lakóknak), hogy nem lehet teljesen kiküszöbölni a zajokat, nem lehet egy emberek százait, ezreit megmozgató eseményt teljes csendben megtartani.

A rendezvények hulladékai szintén jelentős környezeti hatást okoznak, sokszor napokig csúfítják a helyszínt, és egy részük akár tartósan is ott maradhat. Pedig a rendezvényhelyszín szennyezése teljes mértékben megelőzhető! A megoldás: elegendő hulladékgyűjtő edény kihelyezése (ez a szervezőkön múlik), és ezeknek az edényeknek a rendeltetésszerű használata (ami csakis a rendezvényre látogatók felelőssége). Utóbbival szokott gond lenni… Az emberek viselkedése sok kívánnivalót hagy még maga után ezen a téren. Az rendben van, hogy lazák vagyunk, jól érezzük magunkat, és önfeledten szórakozunk, de minden szórakoztató rendezvény egyben kulturális esemény is, ezért fontos a kulturált viselkedés. Ahhoz pedig az is hozzátartozik, hogy nem dobjuk csak úgy a földre a szemetet, hanem oda visszük, ahova való: a hulladékgyűjtőbe! Nyilván senki nem szeret mások eldobált műanyag poharán, zsebkendőjén, cigarettacsikkjén taposni, és ha nem szeretnénk, hogy mások ezt tegyék velünk, mi se tegyük ezt másokkal, és ne rontsuk egymás komfortérzetét és a rendezvény örömét szemeteléssel! Ahogy a képen is látható: az intelligens ember nem szemetel…

Vezérkép (Google keresőből rendezvény, zaj, hulladék kulcsszavakkal): http://www.diverziti.hu/wp-content/uploads/2011/07/glastonbury-300×225.jpg

Szöveg végi kép (szintén Google keresőből): https://fbcdn-sphotos-a-a.akamaihd.net/hphotos-ak-snc7/394808_277034835692702_572657660_n.jpg

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.