Főoldal » Számlacsökkentés sörösdobozokkal

Számlacsökkentés sörösdobozokkal

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Kevesebb gázszámla, környezetkímélő módszer ,sörkollektor, a házi készítésű radiátor….Manapság egyre elterjedtebbé válik a Nap energiájának hasznosítása. Egyre több ház tetején lehet felfedezni ezeket a nagy, ezüstszínű valamiket, a napkollektorokat. Ezekkel csak egy a baj, hogy az átlagember számára megfizetethetetlenek.

De van egy megoldás. Lehet házi készítésű napkollektort is használni, és nem is kell hozzá sokkal több, mint hogy valaki szeresse a sört, vagy a dobozos üdítőket. Az eszközt „elterjedt” nevén sörkollektort nagyon egyszerű megépíteni, otthon a műhelyben bátran nekiláthatunk, és az ára sem olyan horribilisan magas. Ez a kollektor a nap energiáját hasznosítja, és ezzel igencsak lefaraghatjuk a fűtésszámlát.

A szükséges eszközök, amik szükségesek a megépítéséhez, körülbelül 30000 forintba kerülnek, és a szerkezetet bárki el tudja készíteni, aki akár csak egy aprócska késztetést érez magéban a barkácsolásra.

A sörös dobozokat összeragasztjuk, majd az így kapott alumínium csöveket egy fa dobozban helyezzük, amelynek fedelét egy 6 mm vastag alumínium cső szolgáltatja. A dobozok mögött kőzetgyapotos szigetelés van. Alul egy elosztó, felül egy gyűjtő doboz található, amely 1 mm-es alumínium lemezből készült.

A csövekben, azaz a sörös dobozokban lévő levegő nap hatására nagyon hamar felmelegszik, s a felmelegedett levegő egy ventilátor segítségével jut a szobába.

Attól függően, hogy mekkora napkollektort szeretnénk csinálni, annyi sört kell meginnunk hozzá. Ebben a leírásban egy 138x33x17 cm-es kollektor elkészítéséhez szükséges anyagok mennyiségét, és árát tüntetem fel.

Először is, a csőhöz 24 darab sörösdoboz kell, melyeket nem árt kiöblíteni használat előtt. Ez a mennyiség, 4 darab, 6 alumíniumcsőből álló oszlophoz lesz elég. A kellemetlen szagok elkerülése végett. A doboz homorú alját egy 44 mm-es lyukfúróval kifúrjuk, majd a tetejét is kivágjuk. Összeragasztjuk a dobozokat, és készen vannak a csövek..

A burkoló doboz anyagának kiválasztásakor nem árt figyelembe venni, hogy kint az időjárás néha elég viszontagságos tud lenni. Így nem árt olyan anyagokt felhasználni, amin nem fog olyan könnyen az idő vasfoga.

A gyűjtődobozokat 1mm-es alumínium lemezből készítjük, az éleknél szilikoplaszt tömítéssel, s a tetejükre 55mm átmérőjű körkivágást készítünk. Az alsó osztódobozba a be-, és kifújás egyaránt egy 125 mm-es légtechnikai csővel oldhatjuk meg.

Egy ventilátor beszívja a levegőt a kollektorba, amely bekerül az alsó gyűjtődobozba, s a söroszlopokon keresztül megindul felfele,. Útja során a nap végig melegíti a dobozokat, így a levegő felmelegszik, majd a kivezető csövön keresztül immár melegen távozik.

Az általunk készített kollektor ára hozzávetőleg 40000 forintból elkészíthető, a megtérülési ideje pedig 7 év. Ez azt jelenti, hogy mindenképpen megéri beruházni, egy ilyen szerkezet ugyanis körülbelül 15 évig működik. Tehát ha 7 év alatt visszahozza az árát, akkor még 8 év alatt jelentős gázszámlacsökkenéssel kell számoljunk. Ráadásul a módszer még környezetkímélő is.

 

Pontosabb info egy kollektor elkészítéséről: http://aeco.hu/sorkollektor-keszitese-hazilag/

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.