Főoldal » Szappankészítés házilag

Szappankészítés házilag

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Számomra családanyaként a környezettudatosság ott kezdődik, hogy háztartásomat megpróbálom minél kisebb ökológiai lábnyomon vezetni.

Itt a háztartási hulladék kezelésétől kezdve, a takarékos vízhasználaton át ide tartozik a természetes tisztító- ,mosószerek alkalmazása, amely nemcsak Földünk megóvása szempontjából fontos, de gyermekeink egészségét is ez szolgálja. Korábbi bejegyzésemben már foglalkoztam a mosódióval,itt a szappankészítés fortélyaival ismerkedünk meg!

A természetes szappan három fő összetevője:

 • Állati zsírok és/vagy növényi olajok
 • Nátrium-hidroxid (NaOH), más néven marónátron/ nátronlúg/ marószóda/ marólúg/ lúgkő
 • Valamilyen folyadék, amelyben a nátronlúgot feloldjuk

A nátronlúg a nátrium-hidroxid leggyakrabban használt neve. Egy nátrium atom (Na) egy oxigén atommal (O) és egy hidrogén atommal (H) alkotott alkáli vegyülete. A kémiai kötés nagyon labilis, ez az oka annak, hogy a nátronlúg igen gyorsan és magas hőt képezve lép reakcióba a különféle folyadékokkal.

A szappankészítéshez 98-99%-os tisztaságú, vízmentes nátrium-hidroxid használatos.

Ne használjatok egyéb nátronlúg alapú termékeket.

Itt a szigorú biztonsági szabályokat találjátok:

http://antalvali.com/a-termeszetes-szappan-keszitese-hazilag.html#biztonsagi_szabalyok

A NaOH feloldására leggyakrabban desztillált vizet szoktak használni, de különböző tea és gyógynövények  jól lehűtött főzeteit, vagy természetes gyümölcs- és zöldségleveket, illetve tejet is lehet.

A zsírok (állati eredetű zsírok és növényi olajok, a jövőben így nevezzük őket együttes nevükön) a szappanok legfontosabb összetevői. Mindenféle zsír vagy olaj használható, és mindegyik különféle tulajdonsággal ruházza fel a szappant.

Használhatunk olivaolajat, pálmaolajat, kókuszolajat, vagy állati zsírt is, ha viszont a bőr számára táplálóbb, krémesebb állagú szappant szeretnénk készíteni, akkor  például az édesmandula-olajat, a jojobaolajat, a sheavajatat, ajánlják.

Tetszőlegesen alkalmazhatunk még különböző illóolajakat, parfűmolajokat íztés szerint és természetes színezékeket (pédául: kurkuma-sárga, algakivonat-zöld színt eredményez) is.

Az egyetlen probléma, ami felmerülhet az oxidáció, illetve annak hatásai: az enyhe avas szag és a sárgás foltok. Az egyetlen hatékony anti-oxidáns, amely a szappanokban is nyugodtan alkalmazható, a rozmaring kivonat (ROE).

Biztonsági eszközök

 • Konyhai gumikesztyű
 • Professzionális védőszemüveg vagy úszószemüveg
 • Professzionális szájvédő maszk vagy vastagabb sál a lúg gőzének belélegzése ellen.

Eszközök a hideg eljáráshoz

Digitális mérleg az adagok grammra pontos méréséhez;
Hőmérő, amelyel megmérjük a lúgoldat és a zsírok hőmérsékletét, s amelynek skálája minimum-10°Cés +110°Cközött mozog;
Egy inox acél lábos a zsírok melegítéséhez ès a massza összekeveréséhez;
Egy hőálló üveg- vagy kerámiakancsó, amely ellenáll a nátronlúg vízes oldata által termelt magas hőnek;
Inox acél kanál a nátronlúg mérésére és az oldat keverésére;
Fakanál;
Botmixer;
Öreg takaró a formába öntött massza melegen tartására.

Alaprecept:

 • 1kg olivaolaj
 • 128gr nátronlúg (NaOH)
 • 300gr víz

Fakultatív hozzávalók:

 • 10ml levendula illóolaj
 • 1 evőkanál rizsliszt (az illóolaj fixálásához)
 • 1 evőkanál szárított levendulavirág

A hidegeljárásos szappankészítés lépései:

Válasszunk egy jól szellőztethető helyiséget, ahol el akarjuk készíteni a szappant! Vegyük fel a védőszemüveget és védőkesztyűt! Használjunk hosszú ujjú védőruházatot és védőköpenyt is!Zárjuk el a kutyát és a gyereket!

Mérjük ki a desztillált vizet egy hőálló, nem törhető, tetővel rendelkező tartóba! Ehhez fogjuk a lúgot hozzátölteni. Alumíniumot nem használhatunk, mert az reakcióba lép a lúggal.

Mérjük ki a lúgot, és óvatosan kevergetve adjuk hozzá a desztillált vízhez! MINDIG A LÚGOT ADJUK A VÍZHEZ, ELLENKEZŐ ESETBEN A KEVERÉK KIFRÖCCSENHET! Vigyázzunk, hogy a keletkező gőzöket ne lélegezzük be!

Helyezzük a tartóra az fedelet! Egy heves exoterm reakció fog lezajlani, ami felmelegíti az elegyet. Helyezzük a tartót hideg vizes fürdőbe, hogy lehűljön. Ha eléri a kb. 40 fokot, akkor fogjuk hozzáadni az olajokhoz. Az eljárás lényege, hogy az olajkeverék és a lúgoldat egyforma hőmérsékletű legyen.

Amíg a lúgos víz hűl, olvasszuk fel a szilárd zsírokat, és adjuk hozzá az olajokat. Ha csak folyékony olajat használunk a szappanhoz, akkor melegítsük fel az olajokat, hogy az olajkeverék is elérje a 40 fokot. Vegyük le a tűzhelyről!

Öntsük át a lúgot a zsiradékhoz! NEM FORDÍTVA! Kevergessük, míg puding állagú nem lesz! Ezt az állapotot nevezzük “trace” állapotnak. Rásegíthetünk botmixer használatával, így gyorsabban elkészülünk.

Ebben a stádiumban lehet a színező-, illetve illatanyagokat hozzáadni a szappanunkhoz.

A színezett, illatosított szappanmasszát töltsük ki formába, takarjuk be, és ne is nézzünk rá 24 órán keresztül, amíg a szappan megkeményedik. Ekkor még tart a szaponifikáció. Azért kell betakarni, hogy a szappan lassan hűljön le. Ellenkező esetben a szappan “megfázik”, és törékeny lesz.

 • 24 óra múlva vágjuk fel, és hagyjuk még érni sötét, de jól szellőző helyen 4 héten keresztül. Ez alatt minden víz eltávozik a szappanból, és tökéletes lesz az állaga.

Aki kedvet kapott egy kis vegyészkedéshez az otthonában,hogy illatos, finom háziszappant készítsen,az a szükséges hozzávalók beszerzése után itt részletesebben megtalálja lépésről-lépésre a főzés menetét: http://antalvali.com/a-termeszetes-szappan-keszitese-hazilag.html

Sok sikert!

Forrás:

http://illatosszappan.blogspot.com/p/szappankeszites-modjai.html

http://antalvali.com/a-termeszetes-szappan-keszitese-hazilag.html

Vezérkép forrása: hazimanufaktura.blogspot.com

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.