Főoldal » Szarvasbogár másképp…

Szarvasbogár másképp…

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Tegnap reggel egy különös rovarral találkoztam egy fatelepen. Úgy nézett ki, mint egy szarvasbogár, de csak egy szarva volt, és az sem előre állt, hanem felfelé.

Ma utána is néztem (az Ízeltlábúak című Fürkész zsebkönyvben, szerzők: Michael Chinery, Gordon Riley, fordító: Bálint Zsolt, Gondolat Kiadó, Budapest, 1991, 186. oldal), hogy ez a faj a tülkös szarvasbogár. Ha lenne fényképezőgépem, akkor le is fényképeztem volna, de így csak innen tudtam képet szerezni: http://www.naturephoto-cz.eu/pic/krasensky/tulkos-szarvasbogar-1597.jpg

Azt mindig tudtam, hogy a szarvasbogarak korhadó fákon élnek, a mindenki által ismert szarvasbogár pl. tölgyfákon, ez a faj (és a lárvája) pedig a bükkfák nedvét szívogatja, bükkösökben őshonos. A fatelep körül ugyan nincsenek bükkfák, de elég sok bükkfát visznek oda tűzifának, ezért azokból könnyen odakerülhetett ez az érdekes rovar.

A kifejlett tülkös szarvasbogarak a nyár folyamán szinte egyszerre kelnek ki. A hímek kis tülkükről könnyen felismerhetők, a nőstényeken csak egy kis dudor látható. Én valószínűleg hím bogarat láttam, mert jól felismerhető tülke volt.

A szarvasbogarak ritka, védett rovarok, az erdőirtás, fakitermelés (főleg a Magyarországon hagyományos tarvágás) veszélyezteti az élőhelyüket.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.