Főoldal » Szarvasbogár

Szarvasbogár

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Feltűnt, hogy eddig szinte csak gerincesekről írtam itt, ideje egy gerinctelenről is megemlékezni. A gerinctelenek egyik legnépesebb csoportja a rovarok. Közülük a legnagyobbal kezdek, a szarvasbogárral.

A szarvasbogár az egyik legismertebb rovar hazánkban. De egyre kevesebb van belőle. Az élőhelye is egyre jobban zsugorodik, egyre kevesebb tölgyfa van az erdőkben. Az erdőkből is egyre kevesebb lesz.

A szarvasbogár a tölgyfa nedveit szívogatja, a lárvája a tölgyfa korhadékában él. A hímek megnagyobbodott rágószervének a párzás előtti vetélkedésben van szerepe. Ha egy nőstényt több hím is megtalál, akkor a rágószervükkel próbálják egymást a hátukra fordítani, vagy lelökni egy faágról, ami gyakran a vesztes életébe kerül. A szarvasbogár sokáig fejlődik, 5 év alatt lesz a petéből kifejlett rovar.

A kifejlett bogarak május végén, júniusban jelennek meg. A kifejlett állatok pár hétig élnek, július végére, augusztus elejére elpusztulnak. Nappal a lombkoronaszintben tartózkodnak, a fák sérüléseiből kifolyó nedvet nyalogatják. Főként alkonyatkor repülnek, jellegzetes zúgó repüléssel keresik fel párjukat.

Érdekes, hogy a hímek majdnem függőleges testartásban repülnek, mivel nagy méretű “agancsukat” másképp nem tudják ilyenkor egyensúlyozni.

A faj a Természetvédelmi Világszövetség Vörös Listáján nem szerepel, de egész Európában zsugorodik az élőhelye, csökken az állománya. Magyarországon védett, szerepel a magyar Vörös Könyvben, eszmei értéke 2000 Ft.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.