Főoldal » Szemét vagy hulladék?

Szemét vagy hulladék?

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A Hulladék blog bloggereként köszöntöm minden kedves olvasómat.

Úgy vélem először a fenti kérdést tisztázni kell, mielőtt bármerre is lépéseket tennénk a témában. Ugyanakkor a bejegyzésnek nem célja a nyelvészeti vagy az etimológiai fejtegetés, de nem érdemes a téma érintése nélkül továbbmenni sem, a tájékozottság pedig nem hátrány.

“A szemerkélő esőre azt is mondhatjuk, hogy szemetel. A szemét szláv eredetű szó, sokáig szemet és szemét alakban egyaránt élt. A meteorológusok az ilyen esőt, melyben a szemeket még a gyenge szél is eltéríti, gyenge eső néven emlegetik.” http://www.nyest.hu/hirek/zaporok-zivatarok

Szerintem jogos feltételezésem, hogy a szó részleges jelentésbővülése vezetett, a manapság is hasztnált jelentéstartalomhoz. A további mélyebbi kutatást pedig az ez irányú motivált olvasókra bízom.

A szemét szó jelentésénél a jelentésbővülést leszámítva esetünkben ezt jelenti: haszontalanná vált, apróbb szilárd anyag, piszok, ami gyakran semmire sem jó, nem tudunk vele mit kezdeni, ezért a szemétbe dobjuk. Ugyanakkor megjegyezendő, hogy a szemét elnevezés egy viszonylag szűk fogalom.

A szemét és hulladék fogalmakat, szinonimaként használjuk, és gyakran a helyzet vagy a gyakorlat hozza melyiket mikor és milyen összefüggésben használjuk. Íme néhány szó: szemetel, szemétdomb, szeméttelep, szemétgyűjtő, szemetes, szeméttároló. stb. 

Hasonlóan hulladék szóval: hulladékgyűjtő, hulladéktároló, hulladékkezelés, hulladékhasznosítás, hulladékmegelőzés, hulladéklerakó, stb. Ha játszunk a szavakkal előfordulhat, hogy így egyás mellé pakolgatva kimondva furcsa lehet. Például a hulladékol. A hulladék szó, egy tágabb értelmezést tesz lehetővé, és mint gyűjtőnévként is szolgál.

A hulladékgazdálkodásban, a szemét fogalma gyakorlatilag ismeretlen. Minden szemét hulladék, ugyanakkor mindig kérdés, hogy hasznosítható-e a keletkező hulladék vagy nem. A vonalat ugyanakkor meg kell húzni szemét és hulladék között. Véleményem szerint a hasznosíthatóság kell, hogy legyen ez a vonal, amibe beletartozik a megelőzés, a kezélés, újrahasznosítás, hasznosítás, ártalmatlanítás, a hierarchiának megfelelően. Továbbá, azt is figyelembe kell venni, hogy a hulladék érték.

Végül feltenném a kérdést ki mit gondol erről?

A kép forrása: http://www.energiasuli.hu/alsosok/baratod_az_energia/kornyezetbarat

A következő bejegyzben a hulladék fogalmáról lesz szó.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.