Főoldal » Szeméthelyzet

Szeméthelyzet

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Jelenleg 4-4,5 millió tonna szilárd települési hulladék keletkezik évente Magyarországon, ebből 2,5 millió tonna a lakossági szilárd hulladék, amelyből 860 ezer tonna a csomagolóanyag.
A cél az lenne, hogy lakossági hulladék legalább 60%-át szelektíven gyűjtsék.

Jelenleg mintegy hét és félmillióan használhatnák ki a szelektív hulladékgyűjtő rendszert, de a gyakorlatban mindössze egymillióan válogatják szét a szemetet. A Nyugat-Európában elterjedt módszer szerint a vegyes, nem szelektált hulladékért sokkal többet kell fizetni, Belgiumban például minden egyes zacskóért egy eurót, így a háztartások gyorsan rájönnek, hogy jobban járnak, ha külön gyűjtik a papírt, a fémet és a műanyagot.

Tervezik, hogy a boltok, bevásárlóközpontok környékére telepítik a hulladékgyűjtő egységeket. A rendszer egyaránt előnyös mindhárom szereplő, a lakosság, a begyűjtő cég és az állam szempontjából. Aki leadja a válogatott hulladékot, a jövőben pénzt is kaphat érte, másrészt úgyis elment volna vásárolni, tehát nem kellett még egy utat megtennie a gyűjtőszigetig vagy hulladékudvarig. A cégek és az állam szempontjából azért jó ez a rendszer, mert alacsonyabb szállítási költséggel jár, amellyel csökken a összbegyűjtés ökológiai lábnyoma.

Még célravezetőbb lenne, ha már a keletkezés helyén tudnánk csökkenteni a hulladék mennyiségét. Hogyan? Ha kevesebb csomagolóanyagot használnánk.

Nyugat-Európában számos helyen támogatják a termékek tartós használatát, a javíthatóság fokozását, a használt cikkek kereskedelmét, a csomagolásmentes vásárlást. Ez utóbbihoz a kiskereskedelmi cégek itthon is csatlakoznának, ha nem lenne túlszabályozva a magyar élelmiszerpiac. Környezetvédelmi szempontból óriási csapda, hogy a hulladékkezelés új rendszere sem a megelőzésre van kitalálva.

Forrás: www.origo.hu

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.