Főoldal » Szemétszedési akció a Palotai-sziget Természetvédelmi Területen.

Szemétszedési akció a Palotai-sziget Természetvédelmi Területen.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

 Az MME Budapesti Helyi Csoportja hagyományteremtő céllal önkéntes szemétszedési akciót szervez 2012. március 31-én a IV. kerületben található Palotai-sziget Természetvédelmi Területen.

Most kaptam ezt a felhívást!

Találkozó: a Váci út és Megyeri út találkozásánál lévő OMV benzinkútnál 8:30 és 8:45 között.

A területen az illegálisan kihelyezett hulladékhalmokon túl maga a Duna is nagyon sok szemetet lerak áradások idején a sziget fái közé. A védett ártéri erdő viszonylag kevés szeméttől terhelt, de a közvetlen környezete meglehetősen rossz állapotban van ebből a szempontból. Az előzetes felmérések szerint a teljes területen mintegy 30 köbméter hulladék vár összegyűjtésre és elszállításra.

A találkozó helyszínétől 5 perces kényelmes sétával lehet elérni a védett terület szegélyét. A Fővárosi Önkormányzat támogatásának köszönhetően az akcióhoz gyűjtőkonténereket, védőkesztyűket, szemétgyűjtő zsákokat és kéziszerszámokat biztosítani fog az egyesület, de a saját eszközöket is szívesen fogadja. Szokás szerint most is étellel és itallal várják az önkénteseket.

További információ: Lendvai Csaba: 06-20-322-5787

A Palotai-sziget nevét Rákospalotáról kölcsönözte.Egyike volt a megyeri és a pesti rév közötti számtalan szigetnek, melyek közül már csak az Óbudai-, és a Margit-sziget maradt meg.  A Palotai-sziget (31 ha) 1999 óta helyi védettség alatt áll, természetvédelmi terület. Az eredeti sziget hossza kb. 620, szélessége kb. 90 méter, a mostani, Palotai-szigetnek hívott terület kb 2,5 km hosszú, és 100-300 méter széles. Területének egyik felén az Észak-Pesti Szennyvíztisztító Telep, másik felén a természetvédelmi terület kapott helyet. A sziget igazi finom folyami homokos partját kőszórással védik az elmosástól.

A dunai oldalán főként füzesek, míg beljebb inkább fekete nyárfák telepedtek meg, a zöld juhar pedig mindenhol jelen van. A viszonylag háborítatlan közegben rengeteg madár él, tavasztájt csicsergésük elnyom szinte minden más zajt. A vizes élőhelyeknek köszönhetően sokféle rovar, és hüllő is él itt.

Forrás:

http://dunaiszigetek.blogspot.com/2011/04/palotai-sziget-fejlodes-es-morfologia.html

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.