Főoldal » Szenvedély és szeretet ember és madara között

Szenvedély és szeretet ember és madara között

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A solymászat bölcsője Ázsia dús füves legelői és fennsíkja. Pontosan nem tudhatni hogyan alakult ki ez a szenvedély a madár és az ember között. Feltevések szerint a réteken legelő állatokra vigyázó pásztorok megfigyelték, hogy ezek a nagyszerű ragadozó madarak milyen könnyedséggel fogják el, az ember számára nehezen elérhető szárnyas és szőrmés apró vadakat. Feltételezhetően a fiókákat kiszedték a fészekből, és ezeket nevelték fel, szoktatták magukhoz. A madarak ösztöneiknek engedelmeskedve elkezdtek vadászni. Így fejlődött az emberrel a solymászat művészete. I.e. 400-ban feljegyezték, hogy Ázsia, India és Kína polgárai betanított ragadozó madarakkal vadásztak. Sok nép mondavilágában megjelenik a sólyom. Az egyik legősibb kultúrában, Egyiptomban szent állatként tisztelték (Horusz). Hazánkban a magyar nép mondáiban is fontos szerepet töltött be (Turul). Európába a honfoglaló magyarok hozták be és terjesztették el a solymászatot.

 

Régebben kiváltságnak és rangnak számított a sólymok tartása. Királyok és nemesek sportja volt, azonban idővel a lőfegyverek térhódításával háttérbe szorult a solymászat. Hosszú szünet után 1901-ben Odescalchi Zoárd, Radclyffe hercegétől, nyolc betanított vándorsólymot hozatott Tuzsérra, Szabolcs megyei birtokára. Az első világháború véget vettet ennek. Egy évtizeddel később változás következett be, Nemeskéri Kiss Géza gróf és Káloczy Lajos irányításával udvari solymásztelep alakult. Majd 1939. január 6-án megalakult a Magyar Solymász Egyesület Budapesten, a Természettudományi Múzeum állattárának előadó termében.

 

Az elmúlt évtizedek során, nemcsak a világunk változott, hanem a solymászat szervezeti felépítése is, azonban a solymászat napjainkban is törvényesen elismert vadászati mód maradt.

 

Solymászatra Magyarországon két féle típusú ragadozó madarat használnak. A magasröptűek a sólymok (vadászsólyom, vándorsólyom, feldeggsólyom), az alacsony röptűek pedig a héják, karvalyok, és a sasok.

 

2012 novemberében a Ceglédi Széchenyi Zsigmond Vadásztársaság területén rendeztek vadászatot Cegléd és Törtel között. A vadászat fácánra és nyúlra történt. Míg az előbbi nagy számban terítékre került, addig nyúlból három egyed elejtése sikerült.

 

Váczi Józseffel és „Hiszti” nevű galambász héjájával vágtunk neki a közel nyolc órás vadászatnak. Madara nevéhez hűen egy beszédes akaratos hölgy. József a több mint egy kilós madarát könnyedén vitte karján, miközben fürkésztük a becserkészhető fácán és nyúl egyedeket. Bevallom néha elkalandoztam és a héja fenséges küllemét csodáltam, minden apró részletét gondosan megfigyelve. Gyönyörű madár. Szemíriszének színe korával sötétedik. Éles tekintete folyamatosan meredt ez előttünk lévő tájra. Csőre, karma vadászatra termett. Azonban nagyon barátságos is tud lenni. József többször volt madarával gyerekek között ismeretterjesztés céljából.

 

Egész napos menetelés után sok élménnyel gazdagodtunk. Láttunk szépen felújított tanyákat és az idő pusztulásától eltűnő romokat, kergettek kutyák, simogattunk legelő szarvasmarhákat és a közelünkben szökkentek tova az őszi vetés felett az őzek. Pointerek és vizslák kísérték utunkat. Mindenki a vadászathoz méltón felöltözve járt a vad nyomában.

 

Mielőtt bárki is kedvet kapna az ilyen fajta vadászathoz, érdemes tudni a következőeket. Ez sokkal több, mint egy hobbi, ez egy életforma. Komoly és felelősségteljes. A madarak mindennapos törődést igénylenek. A vadászatunk során megesett, hogy egy sólyom gondolt egyet és elrepült. Gazdája próbálta visszahívni, bemérni adóvevővel, de aznap sikertelen volt minden próbálkozása, madarát nem találta. Aggódó tekintet mindent elárult. Szerelem ez, nem vitás. Szerencsére másnap sikeresen megtalálta kedvencét, ugyanis a madár is keresi pár napig gazdáját, de ha nem találja, akkor ismét önálló életre kel, s akkor már szinte lehetetlen rátalálni.

 

Nem mindennapi élmény látni egy héja, vagy egy sólyom vadászatát, ahogy becserkészi áldozatát. Olykor olyan magasra ment az égbe fel a sólyom, hogy én szabad szemmel nem láttam, de ő pontosan csapott le a talaj felett repülő áldozatára. Mindenkinek ajánlom, hogy vendégként legyen része ilyen élménybe!

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.