Főoldal » Szépség sziget: a Szabadság tér

Szépség sziget: a Szabadság tér

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A Duna Charta kiállítására igyekeztem ( Római part, amig tart). Gondoltam küldök nektek egy üdvözletet a Szabadság térről. Az V. kerület számos szépséges és FOLYAMATOSAN gondozott parkja közül is kicsillan különleges szépségével, ötletességével, történelmi hangulatával, mégis modern játékos, használható megoldásaival. A hajdani Tőzsdepatota, később az MTV székháza, ma díszlet a park mögött, és lépcsőit magaslesként használtam a Lipótgarázs felszíni kávézójának megörökítésére.
Érdemes a galériában megnézni a TV székház monumentális, elhagyatottságában is méltóságteljes épületét. Nem akadályozza a nézelődést a ki-be járkáló celebek hada, mint egykor. A játszótéren anyukák, nagymamák, gyerekkkel, a kutyások figyelmét felhívják arra, hogy közel és távol ez az egy kutyasétáltató hely van, kéretik fokozottan ügyelni, a kutyagumit összeszedni. Ezt teszik is, mert patyolattiszta a hely. A fákat, a kovácsoltvas kerítést és a kandellábereket háromszor is körbe kell járni, olyan szépek.
A szökőkút vízsugarai között bohóckodó, fényképezkedő túristákat sajnáltam, hogy csurom vizesen alapos náthával kerülnek ki ebből a kalandból. De nem. Ugyanis véletlenszerűen egy-egy szakaszon megszűnik a vízsugár és ki-be lehet sétálni, akár babakocsival is. A fotón meg milyen jól mutat, hogy bemerészkedtem a vízoszlop mögé:-)[token node title-raw]
A tér északi (?) oldalán álló hatalmas emlékmű a felszabdító szovjet katonák emlékműve. Örülök, hogy itt van. Ez is a történelmünk része. Ma más megvilágításban látjuk, mint amikor állították, de az anyukám gondolkodása jutott eszembe. Április 4-i ünnepségre iskolai egyenruhába kellett öltözni, ez ellen tiltakoztam, hogy szörnyű, meg hogy úúúútálom az ünnepélyeket. Anyukám csak rámnézett csodálkozó szemekkel, hogy mi van? Amikor a háború legszörnyűbb napjait élték, elhatározták, hogy minden évben megünneplik azt a napot, amikor vége lesz. Aztán persze megszokták a békét, legföljebb magukban gondolták, hogy Hála istennek vége!. De ez a nap a béke kezdete. ….ha nem is ez volt, de a béke kezdetét meg kell ünnepelni, hogy ne felejtsük el a háborút.
A Tőzsdepalotával szemközt egy óriási talapzaton egy alacsony, vékony katonaember szobra, feszes testtartásban, ellentmondást nem tűrő arckifejezéssel. A szobor talapzáról megtudhatjuk, hogy mit nem tűrt: Azt, hogy 1919-ben a román hadsereg elhurcolja a Nemzeti Múzeum műkincseit. Egy amerikai tábornok: Harry Hill Brandholtz.

Szép volt, eső előtt fedezékbe vonultam. Az ombudsmani hivatalban a kiállítás felkavaró képei, tablói után vettem egy mély lélegzetet. Mégis szép az élet.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.