Főoldal » Szeptember 16. – Az Ózon Világnapja

Szeptember 16. – Az Ózon Világnapja

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A sztratoszférikus ózonréteg védelmét szolgáló un. montreali jegyzőkönyvet 1987. szeptember 16-án bocsátották aláírásra (majd 1989. január 1-ével lépett életbe). Akkor 46 ország írta alá, azóta már csaknem 200 ország csatlakozott ehhez a környezetvédelmi megállapodáshoz, melyben vállalták, hogy korlátozzák az ózont bontó halogénezett szénhidrogén-származékok (CFC-k) emisszióját.

Ez volt az első olyan globális környezetvédelmi megállapodás, amely igazán sikeresnek mondható. Ha a beiktatást követően nem sikerült volna jelentősen csökkentei a CFC-gázok kibocsátását, akkor 2050-re az északi félteke közepes szélességi zónája – ezen a földsávon él a legtöbb ember – elvesztette volna az UV-elleni ózon védelemnek a felét, míg a déli féltekén 70 %-os mértékben csökkent volna ez a a védelem.

Az ózon (O3) három oxigénatomból álló instabil molekula, melyet Christian Friedrich Schönbein fedezett fel 1840-ben. Neve a görög „oezin” = „rossz szagot árasztó” szóból származik.

Magát az ózon réteget egy francia fizikus, Chalres Fabry fedezte fel 1913-ban, míg a réteg tulajdonságait egy brit meteorológus, Dobson írta le, az ózonkoncentráció mértékegységét róla nevezték el Dobson-egységnek (jele DU (Dobson-unit)). A földi légkör normális ózontartalma átlag 300 DU körüli. Az ózonkoncentráció csökkenését először 1970-ben észlelték az Antarktisz feletti sztratoszférában: míg 1955-ben 320 DU volt, addig 1975-re ez 280 DU-ra, 1995-re pedig 90-re süllyedt. A jelenséget még 1974-ben vizsgálta három tudós, Paul Crutzen, F. Sherwood Rowland és Mario Molina és egyben rámutattak arra, hogy az ózon fogyatkozásának okait mesterséges eredetű vegyszerekben kell keresni. A felfedezésükért a három tudós Nobel-díjjat is kapott.

Az ózonréteg a sztratoszférában található, a Földtől számított 10-50 km-es magasság között a közepes szélességi köröknél, a sarkköröknél azonban ez 8 km. Ha az ózonréteg által visszavert káros UV-sugarak (főként az UVB) a sztratoszféra alatti légköri rétegbe, a troposzférába jutnak az alábbi káros hatások alakulhatnak ki, többek közt:

  • ha egy élő sejtet UVB sugárzás ér, akkor károsodhatnak a sejt működése szempontjából nélkülözhetetlen molekulák,
  • az erős UVB sugárzás gyengíti az immunrendszert, így csökkenti a fertőző – köztük a gombás – betegségekkel szembeni természetes védekezőképességet,
  • nő a bőrrákos betegek aránya, főleg a világos bőrű emberek között (A bőrrák rendszerint többszörös napfény-expozíció hatására alakul ki, főként idős korban.) az UNEP eredményei szerint a sztratoszféra ózontartalmának tartós, 1%-os csökkenése a bőrrák előfordulási arányának 2%-os növekedését vonja maga után,
  • nő a szemkárosodás (szürkehályog) kialakulásának veszélye
  • olyan mikroszkopikus egysejtű növények pusztulása következhet be, amelyek az óceáni tápláléklánc alapját képezik,
  • a planktonokat károsítja, így azok kevesebb szén-dioxidot tudnak kivonni a légkörből, gyorsítva ezzel a is a globális felmelegedést és megbontva a tengeri táplálékláncot,
  • egyes halfajok (például: szardella, makréla) ivadékai elpusztulhatnak
  • haszonnövények (például kukorica) esetében genetikai mutációkat idézhet elő.

A montreali jegyzőkönyvben foglaltak alapján az aláíró országokban csökkentették, illetve be is tiltották az ózont károsító mesterségek anyagok használatát, mint pl. CFC-k alkalmazását az aeroszolos spay-kben, a merev polisztirolhabok előállítását, illetve lecsökkentették, van, ahol meg is szüntették CFC hűtőközegek alkalmazását a hűtőkben.

Sajnos a légkörbe jutott, ózont károsító anyagok lassan bomlanak le, így még előfordulhatnak „visszaesések” – mint pl. idén tavasszal az Antarktisz felett ismét vékonyabb lett  de egyes vizsgálatok szerint 2068 körülre (azaz majd’ 100 évvel az első észleléstől) visszanyerheti az eredeti, 1970-as állapotát az ózonréteg…

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.