Főoldal » Szeptember 26. a Tiszta Hegyek Napja

Szeptember 26. a Tiszta Hegyek Napja

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Szeptember 26. nem csak az én születésnapom, hanem a világ más tájain is ünnep. Jemenben az 1962-es jemeni forradalom ünnepe (erről csak annyit tudok, hogy akkor egyesült Észak- és Dél-Jemen), Törökországban szintén nemzeti ünnep, a török nyelv napja (nálunk is létezik a magyar nyelv napja, de nem nemzeti ünnep), a környezetvédelemben pedig a tiszta hegyek napja.

A Tiszta Hegyek Napját (International Day of Clear Mountains) 2003 szeptemberében indította útnak a dél-koreai Han Wang Yong. Ő azon kevés hegymászó egyike, aki sorra meghódította a világ legmagasabb, 8000 méter feletti hegycsúcsait. Amikor ez sikerült, elhatározta, hogy újra megmássza a 14 csúcsot, de most már nem az egyéni dicsőségért, hanem azért, hogy összeszedje azt a sok tonna szemetet, amelyet az alpinisták az évek során otthagytak.

Elmondása szerint addig nem tekint befejezettnek egy hódítást sem, ameddig nem hozta le a szemetet, és erre ígéretet is tett a hegynek. Azóta sokan csatlakoztak a kezdeményezéshez, amelynek nemzetközi védnöke az Alpinista Szövetségek Nemzetközi Uniója (UIAA).

Magyarországon 2008-tól ünnepeljük ezt a napot a Gellért-hegy takarításával.

További tudnivalók erről a napról:

http://dunaharasztima.hu/?p=15344

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.