Főoldal » Szeptember hónap bloggere Szőke Zoltán

Szeptember hónap bloggere Szőke Zoltán

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Augusztushoz hasonlóan szeptember hónap bloggere is Garay Klára lett volna, de mivel ő személyes okokból kiszállt a versenyből, Szőke Zoltán lett a hónap bloggere 2013. szeptemberében. Legújabb győztesünket már egyetemista korunk óta ismerem, de évekig nem találkoztunk, aztán kb. 1 éve hirtelen felbukkant a Felsőfokon környezetvédelmi bloggercsapatában. Ezért nagy örömmel készítettem vele ezt az interjút.

Milyen érzésekkel olvastad a felhívást A Hónap Bloggere versenyünkről? Mit gondoltál akkor és mit gondolsz most?

Érdekes volt olvasni, és megmondom őszintén, eleinte furcsállottam is, hogy erre külön felhívást kell közzétenni. Engem nem hajtott a versenyszellem, ezért most is úgy gondolom, hogy nem a versenyen való részvétel miatt írok cikkeket és bejegyzéseket, hanem elsősorban a barátaim és az Olvasók környezettudatának fejlesztése érdekében. Ahhoz, hogy olvasottak legyenek a cikkek, szerintem nem versenyfelhívás kell, hanem elsősorban színvonalas bejegyzéseket kell produkálnunk. Nem csak nekem, mindenkinek. Ettől függetlenül jól eső érzés, ha elismerik az írásaimat.

Milyen érzés, hogy veled készítek most interjút?

Jó érzés, bár kissé furcsa mert soha nem válaszoltam még ilyen jellegű kérdésekre. Persze hazudnék ha azt mondanám, hogy nem számítottam rá. Egyébként a másokkal készített interjúkat érdekesebbnek tartom, mert ugye magamról eléggé sok dolgot tudok, de másokról szinte semmit, vagy csak nagyon keveset (pl. érdeklődési kör, szakmai életút).
Számítottál-e rá, hogy ilyen sikered lesz?
Nem számítottam rá, mert nem tekintettem versenyzésnek a blog-írást.

Szerinted minek köszönheted, hogy mindig a legjobbak között vagy?

Mindig próbálok előkészülni a cikkek megírására, és arra törekszem, hogy szakmailag ne sok butaságot írjak le. Talán a szakmai érték a legfontosabb, és hogy közérthetően fogalmazzak olyan témákról is, melyek a legmélyebb szakmai tudást igénylik, de nem minden olvasó vagy kolléga lehet jártas minden témában. Tehát a siker záloga a közérthetőség és a szakmai színvonal összehangolása. Számomra fontos az idegen nyelv tudása is, mivel Németországban élek, ez szerencsére megadatott, hogy németül is és angolul is beszélek. A legtöbb szakmai cikk, melyek a pályázati lehetőségekről szólnak, angolul íródnak, és az Európai Unió hivatalos oldalain érhetőek el, én pedig igyekszem ezekről is informálni az Olvasókat. Szerintem ez is a siker egyik eleme, hogy ilyen pályázatos témákról és európai uniós rendezvényekről szinte csak én írok.

Kitűnő cikksorozatot írsz a német környezetvédelemről. Hogyan kerültél ki Németországba és mikor szeretnél hazajönni Magyarországra?

Németországba 2008 januárjában költöztem ki, miután a nyelvi alapokat Magyarországon elsajátítottam. Néhányan már tudják, épp költözés kellős közepén vagyok, szerencsére mellette jut idő a szakmára is. Magyarországra előre láthatólag december közepén utazok haza a karácsonyi időszakra, amit a családdal és a barátaimmal szeretnék tölteni. Remélem lesz lehetőség a többi cikkíróval is találkozni ;)

Az összes eddigi cikked közül melyikre vagy a legbüszkébb és miért? (Lehet régebbi cikk is.)

Az eddigiek közül talán a kármentesítési alap-cikkemre vagyok a legbüszkébb, sok olvasót vonzott, és ha jól emlékszem, azt még díjaztad is tavasszal. A frissebbek közül a legjobbnak a megújuló energiákról szóló németországi cikket tartom. Ez talán azért is érdekes, mert Magyarország sok fosszilis energiahordozót fogyaszt, és jó lenne példát venni a “nagyoktól”. Ez persze nem egyszerű, mert mindenhez pénz kell, és pl. a lakossági napelem és kollektor telepítés még mindig drága, a banki finanszírozás (hitelfelvétel) szintén drága. Ezen mindenképpen változtatni kellene, de erre egyelőre nem sok esélyt látok, főleg a mostani politikai-gazdasági helyzetben, amikor a politikának köszönhetően a bankok nem igazán akarnak hiteleket nyújtani. Ebbe viszont most nem akarok belemenni, pedig a környezetvédelem ezen része kőkemény politika.

Általában van-e valamilyen célod a cikkeiddel? Ha igen, mi az?

Igen, van célom: felhívni az Olvasók figyelmét arra, hogy fontos a környezettudatos szemlélet, a körülöttünk lévő környezet (a természet, a növények, az állatok, a vizeink és az épített környezet) védelme, és a rendelkezésre álló források (energia, ásványkincsek) kiaknázása nem mehet végtelenségig, mert elfogynak. Nem engedhetjük meg magunknak azt a luxust, hogy tönkre tesszük magunk körül azt a környezetet, amiben élünk.

Szerinted milyen szintű és témájú cikkekre van a legnagyobb igény a szakterületen?

Figyelemfelhívó és tudatformáló cikkek elsősorban. Másodsorban pedig a szakmai továbbképzés érdekében mindannyiunk fejlődését szolgáló, új eredményeket bemutató fejlesztésekről szóló cikkekre lenne szükség. Fontos az is, hogy tájékoztassuk egymást és az Olvasókat arról, hogy milyen pályázati lehetőségek vannak országon belül (például a már említett megújuló energiák körében, fűtés-korszerűsítésről vagy éppen nemzetközi szinten), és a friss diplomások milyen szakmai kihívásokkal kell, hogy szembesüljenek, és milyen területeken tudnak majd elhelyezkedni. A fiatalok érdeklődését nekünk kell felkelteni és formálni, hogy igazi szakemberekké váljanak, és majd amikor mi már nem leszünk, ők is okosak és ügyesek legyenek.

Mások szeptemberi cikkei közül melyiket ajánlanád és miért?

Garay Klári cikkeit ajánlanám, mert a városligeti cikksorozata nagyon is aktuális, és nagy figyelmet kell erre fordítani. Hozzáteszem, ő is nagy figyelmet szentel arra, hogy összeállítsa a cikkeit, utánanéz mindennek. Hihetetlen volt számomra, de tényleg megszámolta a városligeti fákat. Sajnos a téma azonban olyan, hogy mi, olvasók nem tudjuk megállítani a romboló projekteket, ezért csak dühöngeni vagy szörnyülködni tudunk. Ajánlanám még Joó Szilvi grönlandi jégolvadós cikkét, de ha jól emlékszem az augusztusban volt, ettől függetlenül még most is aktuális. Szívesen olvasnám a további kutatási eredményeket erről a témáról, ha idő közben vannak. (Szilvi: vannak eredmények? Vagy ez csak évente frissülő kutatás?)
Van-e kedvenc szerződ a környezetvédelem szakterületen? Ha igen, ki ő és miért kedveled?
Egyértelműen Garay Klári cikkei most nagyon megfogtak, mert olyan témát dolgoz fel már hosszú ideje, ami mindennapjainkat, elsősorban Budapest lakosságának nagy részét érinti, ez pedig  Normafa-projekt és a MúzeumLiget kérdése.
Egyébként kedvenc szerzőm nincs, mert minden bejegyzést szívesen olvasok. Sajnálom, hogy már csak olvasóként van jelen Sasó és Móni.

Van-e kedvenc szerződ a blogmagazin más területein? Ha igen, ki ő és miért kedveled?

Nem szoktam más szakterületek szerzőit olvasni, csak olyan ritka esetekben, amikor valami miatt valaki a mi Facebook oldalukra áthozza a cikkeket, de ezek alkalomszerűek.

Mit tanácsolnál a kezdő cikkíróknak, hogy ők is képesek legyenek a hónap bloggerévé válni?

Nehéz a kérdés, nincs rá recept. Amit az elején is mondtam: szakmai tudást kell közérthetően megfogalmazni. A kettőt össze kell egyeztetni, különben elpártolnak az olvasók. A kezdők általában, ha jól láttam, nagyrészt még egyetemre járnak, vagy éppencsak hogy befejezték tanulmányaikat. Első élményük a szakmával a diplomamunka, vagy aki ismeri a Veszprémben szokásos környezetmérnöki  tanrendet, az azt megelőző 1 éven át tartó tervezési feladat. Ezekről szívesen olvasnék, és szerintem ők is szívesen leírnák tapasztalataikat.
Olyan témában kell írni, amiben járatosak vagyunk, biztos a tudásunk, és érdekli is az olvasókat. Legyen egyedi a stílus, de ugyanakkor precíz, ne legyen unalmas és ne legyen pongyola megfogalmazású a cikk, ne legyen sok felesleges adat, amit nem lehet megjegyezni.
Sajnos a következő cikkem pont emiatt nem lesz majd nyerő: a szennyvíztisztításról fogok írni, és ott sajnos tényleg sok adatról kell majd írnom (határértékek, be és kifolyó víz minőségének adatai, stb).
A hónap bloggere akkor lehet a cikkíró, ha sikerül sok olvasó szívét elcsábítani, és a téma felkelti az érdeklődést.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.