Főoldal » Szeptemberi zöld napok

Szeptemberi zöld napok

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Ilyenkor ősszel már kezdenek sárgulni a levelek, de ettől mi még lehetünk zöldek. Lássuk a szeptemberi jeles napokat! (Az ünnepek felsorolását több forrásból állítottam össze, a hozzájuk fűzött mondatok saját gondolatok.) Ezek a napok a hulladék (takarítási világnap, hulladékgyűjtő nap, a tiszta hegyek napja, csomagolásmentes nap), a levegő (ózon, autómentes nap és mobilitási hét), a víz (nemzetközi víz monitoring nap, folyók napja), vagy akár mindháromféle szennyezés (zéró emisszió nap) köré rendeződnek, de van 1 természetvédelmi nap is (orrszarvúak napja).

Szeptember 16. Az ózon világnapja [1., 2., 3.] Az ózon egy érdekes gáz: az oxigén 3 atomos változata. Erősen oxidáló, roncsoló hatású, de véd az UV sugárzástól. Roncsoló és szmogképző hatása miatt a talaj közelében káros, de kb. 20 km magasan már az UV-szűrő hatása miatt nagyon hasznos. És mit tesz az ember? A talaj közelében termeli az ózont (kipufogógázból, fénymásolóból, stb.), a magas légkörben pusztítja (halogénezett szénhidrogének és egyéb gázok kibocsátásával). A magas légköri ózonréteg ritkulását, elvékonyodását nevezik helytelenül ózonlyuknak. Erre az ózonrétegre, és megóvásának fontosságára hívja fel a figyelmet az ózon világnapja.

Szeptember 16-22. Európai mobilitási hét (autómentes hét) [1., 3.] Ez az autómentes nap kiterjesztése egy hétre, az egyéb közlekedési módok népszerűsítéséről szól.

Szeptember 3. szombatja (idén szeptember 17.) Takarítási világnap [1., 2., 3.] Mert fontos a tiszta környezet… És ha mindenki tisztán tartaná a saját környezetét, akkor talán az egész Föld is megtisztulna.

Szeptember 18. Nemzetközi víz monitoring nap [1.] Ez a vizek tisztasága miatt fontos. A tisztasághoz hozzátartozik a rendszeres megfigyelés is, hogy tudjuk, milyen szennyezés kerülhet a vizekbe, hogyan lehet a szennyezést megelőzni (és a már szennyezett vizet megtisztítani), és milyen célra maradt még alkalmas az a víz. Ezért ez a megfigyelő tevékenység is megérdemelt egy világnapot.

Szeptember 21. Zéró emisszió nap [1.] Zéró emisszió magyarul: nulla kibocsátás. Tehát legalább ezen a napon e bocsássunk ki káros anyagokat a környezetbe, ne szennyezzük a levegőt, vizet, talajt! Nehéz megvalósítani, de ez a nap felhívja a figyelmet arra, hogy fontos a tiszta környezet és hogy a szennyezések nagy része megelőzhető. Amit lehet, azt előzzük is meg!

Szeptember 22. Autómentes nap [1., 2., 3.] Ennek a napnak a neve egyértelmű. Célja: autó helyett más, kevésbé szennyező közlekedési módok, pl. rövid távon a gyaloglás, közepes távolságra a kerékpár, hosszabb távon a közösségi közlekedés népszerűsítése. (A közösségi közlekedésen belül is kb. 30-40%-kal környezetbarátabb a vonat, mint a busz, különösen igaz ez a modern, villamosított vasútvonalakra.)

Szeptember 22. Orrszarvúak napja [2.] Ezek a ritka és veszélyeztetett állatok kihalófélben vannak, rájuk hívja fel a figyelmet ez a nap. Fennmaradásukban nagy szerepe van az állatkerteknek (pl. Veszprémben is van egy orrszarvúcsalád) és a fajmentő programoknak.

Szeptember 23. Hulladékgyűjtő nap [2.] A takarítási világnaphoz hasonló nap, arra buzdít, hogy tágabb környezetünkből is gyűjtsük össze a már ott lévő hulladékot (és ne dobjuk el úton-útfélen, hogy jövőre ne kelljen másnak összeszedni a mi hulladékainkat.)

Szeptember utolsó vasárnapja (idén szeptember 25.) A folyók napja [1.] Az élet a vízben keletkezett és minden élőlénynek nagy szüksége van vízre. Víz nélkül minden eddig ismert élőlény elpusztul. A szárazföldön az élőlények által hozzáférhető víz nagy részét a folyók szállítják, és szintén a folyók táplálják a Föld felszínének 71%-át kitevő tengereket, óceánokat. Ezért fontos a folyók védelme, nem csak ezen az 1 napon.

Szeptember 26. A tiszta hegyek napja [2.] Ezt a napot egy dél-koreai hegymászó kezdeményezte, aki elhatározta (a hegymászók által a hegyeken hagyott hulladékokat látva), hogy addig nem tekinti befejezettnek egy hegy meghódítását, amíg le nem hozta az összes hulladékát a hegyről. Ebből a kezdeményezésből alakult ki a tiszta hegyek napja, nemzetközileg szeptember 3. hétvégéjén (idén szeptember 17-18.), Magyarországon szeptember 26-án (a születésnapomon).

Szeptember 30. Csomagolásmentes nap [3.] Kutatások kimutatták, hogy a fogyasztói társadalomban a hulladékok kb. fele csomagolóanyag. Ezeknek a mennyisége egyre nő. Ezért fontos, hogy minél kevesebb rétegű és minél jobban újrahasznosítható csomagolásban vásároljuk meg a mindennapjainkhoz szükséges dolgokat. Erre hívja fel a figyelmet ez a nap.

Szeptemberben tehát későn kezdődnek a környezetvédelmi napok, de aztán sűrűsödnek, és szeptember második felében már 11 nevezetes esemény van, akár ugyanazon a napon is. Szeptemberben is érdemes tehát védeni a környezetet.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.