Főoldal » Takarítás fillérekből, azaz mivel takarítsunk “zölden”

Takarítás fillérekből, azaz mivel takarítsunk “zölden”

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Ki spórolás, ki környezettudatosság miatt, de egyre többen választanak zöld módszereket otthonuk tisztán tartására. Ecet, só és szódabikarbóna minden háztartásban van – ezentúl nem csak a konyhában, de a takarításban is hasznukat vehetjük. Olcsók, gazdaságosak, hatásosak, és nem utolsósorban nem veszélyeztetik az egészséget használat közben!

A mosódión kívül számos más természetes anyag is rendelkezésünkre áll abban, hogy mérgező vegyszerek nélkül takarítsunk. Nagyjából az egész ház tisztán tartható szódabikarbónával. A kis zacskóban kapható háztartási fajta helyett a patikákban kapható nem étkezési célkora használható szódabikarbónát érdemes beszerezni, ezzel jóval gazdaságosabb a takarítás. Lássuk csak, hogy mire használható: fehérítőnek és fertőtlenítőnek kézi és gépi mosásnál, szagtalanítónak hűtő takarításakor, teáskanna és evőeszközök vízkőtelenítésére, súrolószernek, tűzhelytisztításra, lefolyó dugulásánál, szőnyegtisztításra. A hűtőnket folyamatosan szagmentesen tarthatjuk, ha behelyezünk egy kis tálban néhány evőkanál szódabikarbónát.

A szódabikarbóna emellett számos másban is hasznos segítőtárs, enyhíti az emésztési panaszokat, füdővízben feloldva csillapítja a viszketést, ráadásul minden zöldségféle gyorsabban puhul tőle, de óvatosan adagoljuk, mert lúgos közegben a C-vitamin gyorsan bomlik. Enyhíti a túlsózott ételek kellemetlen ízét, ha pedig az öreg húsokat felhasználás előtt fél óráig pihentjük szódabikarbónával beszórva, könnyebben megpuhulnak. Meglepő lehet, de egy átlagos konyhai vágódeszka több baktériumot hordoz, mint egy WC-ülőke. Éppen ezért fertőtlenítsük hetente forró, szódabikarbónás vízzel!

A háztartási ecet használható magában, fertőtlenít és szagtalanít, ezért bátran alkalmazzuk a hűtőszekrény kimosásakor vagy felmosáskor. Nem kell félni, az ecetszag hamar elillan! Az ecet kiváló vízkőoldó is, csak szórjunk pár evőkanál szódabikarbónát a csapra, zuhanyzófejre vagy a WC-csészébe, öntsünk rá bőven a 20%-os ecetből és hagyjuk hatni 15-20 percig! Hasonló hatás érhető el citromlé vagy grapefruitlé segítségével is, arra viszont figyeljünk, hogy valódi gyümölccsel dolgozzunk! Csak kenjük át vele a kádat vagy csapot, hagyjuk hatni, és öblítsük le!

Sózd meg a kádat!

Talán nem hinnénk, de alkalmas takarításra a sima, asztali só is. Kiváló a makacs foltok ellen a só és ecet keveréke, só és citromlé segítségével fénytárgyakat tisztíthatunk, ez utóbbi keveréke pedig még a penészt is eltávolítja a fürdőből, zuhanyból, kádról és csempéről. Egy rész só és négy rész alkohol keveréke eltünteti a zsírfoltot a szőnyegből, ahogy a friss tintafoltot is, csak szórjuk rá, és hagyjuk állni egy napig! A seprenyő tisztításakor szórjunk durva szemű sót az edénybe, és dörzsöljük át egy félbevágott citrommal! A só és ecet keveréke jó általános célú tisztító, de soha nem használjuk linóleumon, viaszfelületen vagy márványon, ugyanis az ecet kárt okoz a felszínen.

További tippek: noha a kóla emberi fogyasztásra nem éppen a legegészségesebb, takarításra annál hasznosabb, ugyanis eltávolítja a rozsdát és a vízkövet. Felmosásra és általános lemosásra használjunk a vízhez adagolt 15-20 csepp 100%-os tisztaságú teafaolajat vagy grapefruitcseppeket, nagyszerűen fertőtlenítenek!

Forrás: http://nol.hu

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.