Főoldal » Takarítási Világnap

Takarítási Világnap

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Az Világméretű takarítási akció Ausztráliából indult 1989-ben, mikor egy vitorlásverseny során az egyik versenyző, Ian Kiernan, teljesen felháborodott a szemetes óceánon és parton. Ennek hatására ő szervezte meg az első takarítást a sydney-i kikötőben és környékén.

Jelszava: Gondolkodj világméretekben és cselekedj otthon! (Ha mindenki tisztán tartaná a saját környezetét az egész egész Világ tiszta lenne…)

Magát a Takarítási Világnapot hivatalosan először 1992-ben hirdették meg az ENSZ Környezetvédelmi Programja (UNEP) keretén belül és azóta minden év szeptemberének harmadik szombatján rendezik meg. (Ez alapján idén szeptember 17-én került rá sor. Időközben összekötődött – a wikipedia szerint – szeptember 23-ra tett Nemzetközi Hulladékgyűtési Nappal, amiről viszont magyar oldalakon nem találtam leírást, külföldi oldalakon pedig találtam utalást sem)

A Takarítási Világnap célja, hogy tiszta, élhetőbb környezetben éljünk, nemcsak otthon, hanem tiszta utcában, tereken, kitakarított, rendezett iskolában, munkahelyen.

Környezettudatosan is lehet takarítani, inkább természetes szereket használva a vegyszerek helyett, melyek nem irritálnak, nem károsak a környezetre és nem utolsó sorban olcsóbbak is. A természetesen kíméletes, ámde ugyanolyan hatékony tisztítószerekről ezen a linken lehet olvasni.  

Aki többet szeretne megtudni erről a mozgalomról annak ajánlom a Clean up the World oldalát (“A mi környezetünk… A mi Bolygónk… A mi felelősségünk…“)

Arról pedig, hogy a rohanó életmódba hogyan fér bele a rendszeres takarítás itt és itt lehet praktikus ötleteket találni.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.