Főoldal » Tankhajó feneklett meg a Dunán

Tankhajó feneklett meg a Dunán

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Egy üzemanyagot szállító tankhajó futott zátonyra a Duna Dunaföldvári szakaszán szombaton a kora esti órákban. A Tolna megyei katasztrófavédelem irányításával rögzítették a hajót, majd teljeskörü ellenőrzés alá vették a veszély elkerülésére. A hajó közel 11 ezer tonna üzemanyagot szállított. A tervek szerint az üzemanyagot átfejtik egy másik szállító járműbe.

Hogy futhatott zátonyra?

Mivel a tél csapadékszegény volt, így a Duna vízgyűjtő területei nem kaptak utánpótlást. Ennek következtében nem csak a Balaton, hanem leghosszabb folyónk vízszintje is apadásnak indult. Az idei árhullám levonulása sem okozott különösebb gondot. 2011-ben olyan időszak is volt, mikor le kellett állítani a dunai hajózást. Így nem csoda a hajó megfeneklése.

Amennyiben a hajó test megsérülne, és a közel 11 ezer tonna üzemanyag a vízbe jutna, újabb környezeti katasztrófát okozna. Hazánk vízrajza ilyen szempontból nem a legelőnyösebb. Minden nagyobb folyónk más országoból ered. Így ha valamely szomszédos országunkból kerül szennyező anyag folyóinkba, az talán Magyarországon okozná a legnagyobb problémát. Gondoljunk csak a 2000. jaunár 30-án bekövetkezett gátszakadásra, melynek hatására mintegy 100 ezer köbméternyi cián és nehézfémet tartalmazó szennyvíz ömlött a román Lápos folyóba, ami a Szamoson keresztül jutott a Tiszába. A halálos méreg koncentrációja 180-szor haladta meg a megengedettet. A ciánfolt 12-én hagyta el Magyarországot, óriási pusztítást hagyva maga után. Becslések szerint 1241 tonna hal pusztult el.

A cián szennyeződést okozó román vállalatnak nem voltak kárelhárítási tervei. Ám a mostani esetben már dolgoznak az esetleges katasztrófa elhárításán. 

http://index.hu/belfold/2012/10/07/zatonyra_futott_egy_tankhajo_a_dunan/

http://www.bama.hu/baranya/kozelet/par-nap-alatt-jelentosen-csokken-a-duna-vizszintje-448029 

http://www.origo.hu/idojaras/20100130-tiz-eve-tortent-a-tiszai-cianszennyezes.html

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.