Főoldal » Tanulságos kirándulás

Tanulságos kirándulás

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Frissen végzett technikusként még vannak emlékeim az osztálykirándulásokról. Most egy ilyen, számunkra nagy élményt adó kiruccanásról szeretnék beszámolni. Különleges volt számunkra, mert eddig csak a már hagyományosnak mondható “templomtúra” volt terítéken, amit valljuk be nem igazán szoktunk élvezni, de ez most valami egészen mást szerveztek számunkra.
Hulladékégetőbe vittek minket, és egyből kettőbe is. Aki érdeklődik ezek iránt csak ajánlani tudom!
Jártunk a Fővárosi Hulladékhasznosító műben, valamint Dorogon a Sharpi Dorog Kft üzemeltetésében lévő veszélyes hulladékégetőben.
Napunk elején a Fővárosba érkeztünk. Rákospalotán lévő Hulladékhasznosító mű mindennapjaiba kaptunk betekintést. Nagyon jól szervezett üzemlátogatás várt minket. Minden folyamatba teljes körű betekintést kaptunk a kommunális hulladékégetés és a hőhasznosítás terén.
A látogatás elején egy kisfilmmel vártak minket, amin a Hulladékégető múltjával ismerkedhettünk meg, utána pedig egy sétát tettünk az üzembe a hulladékútját követve.
Ezzel az élménnyel gazdagodva indultunk Dorogra, ahol a veszélyes hulladékégető várt minket a forgó kemencéjével.
Dorogon is láthatunk filmet, bár kevésbé árfogóan ismertették az égetőt, mint Rákospalotán.
Az előadás után itt is üzemlátogatás következett, bár lényegesen kevesebbet láthatunk a veszélyes hulladékok égetése miatt, de így is minden lényeges paramétert megismertünk. Sok időt töltöttünk az irányítótoronyba, ahol láthattuk a hulladékbeadagolásának folyamatát, valamint a folyamatokat szabályzó szakember bemutatta a szabályzórendszert.

Összességében sok tapasztalattal és élménnyel lettünk gazdagabbak.
Remélem más iskolák is bevezetik a nagyobbaknak ezt fajta élmény dús kirándulást. Nem csak itt de többek között a Paksi atomerőműben is szívesen látják az érdeklődőket, és nem csak iskolai kirándulás keretén belül.
Szükség van, hogy ezeket is megismertessék a fiatalokkal, hiszen a jövőjükben még nagy szerepet játszhatnak ezek a szemléletformáló programok.


 


 

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.