Főoldal » TE SZEDD!!!!! Összefogás a tiszta Magyarorzágért.

TE SZEDD!!!!! Összefogás a tiszta Magyarorzágért.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

2012. június 2-án újra megrendezésre került a már-már hagyománnyá vált hulladék (szemét) gyűjtő akció. A hozzám legközelebb eső település Hajdúszoboszló volt. Én erről a programról csak utólag értesültem sajnos. De kedves kollegáim voltak kint az eseményen és szerencsére segítettek, információval láttak el a programról. Sin Angelika pedagógus és riporter, illetve Sándor Zsolt operatőr segítségével meg tudom írni az cikkemet.

Sin Angelikával beszélgettem:

-Milyen méretű volt ez a program?

„Országosan hirdették meg. Összesen 700 településen gyűjtötték, de ennél lényegesen több ponton. (1 település, de több helyszín)”

-Milyen sikere volt az akciónak?

„Ha Hajdú- Bihar megyét tekintjük, akkor közel 100 tonna szemét gyűlt össze. Ebből Hajdúszoboszlón Kb.: 1 tonna hulladékot szállítottak el. Ezért azt gondolom, hogy Hajdúszoboszló egy viszonylag tiszta város.”

-Te mint riporter, vagy mint magánszemély vettél részt a programon?

„Egyrészről, mint magánszemély, de nem csak én, hanem a családom is. Kint voltak a gyerekeim is fiatal koruk ellenére. Természetesen a délután folyamán riporterként is kilátogattam.”

-A szemétszedő pontoknál volt e különbség?

„ Igen a frekventált területeken főleg csikkek, zsebkendők kerültek a zsákjainkba. Míg a város külső részén zsákszámra hevert a hulladék. Itt gimnazisták töltötték meg a zsákjaikat.”

-Miért érezted fontosnak, hogy részt vegyél a programon?

„Több szempontból is fontosnak éreztem a részvételt. Az első az az, hogy én is édesanya vagyok és a gyermekeimet is környezettudatosságra nevelem. Másodsorban, mint pedagógus, és harmadsorban azért, mert a főszerkesztő úr jelezte, hogy a HVTV- nek kellenek felvételek a programról.”

-A diákok órarendjébe, hogy tudjátok becsempészni a környezettudatosságot?

„Az iskolában nap, mint nap meg van említve a környezetünk védelme, még ha csak pár mondatban is. A környezetet védeni kell, hisz ha mi nem tesszük, akkor helyettünk senki nem fogja megtenni értünk. Az iskola előtt szinte minden reggel összeszedetjük a szemetet a diákokkal. még akkor is, ha nem az idejárók dobták el hanem az itt elhaladó járókelők. Rajzóráinkon gyakran készítünk környezetvédelemmel kapcsolatos plakátokat.”

-A családodban mennyire figyeltek a környezetetekre?

„Nálunk a szemetelés nagyon minimális. Nagyon kevés üdítőt fogyasztunk és ezek palackjait is szelektíven gyűjtjük. Ezen kívül mikor a gyermekeim csecsemők voltak eldobható pelenka helyett-ruhapelenkát adtam rájuk. Nem mondom, hogy nem használtam eldobható pelenkát, de igyekeztem a lehető legkevesebbet használni belőle.”

Kanyarodjunk egy kicsit vissza az akcióhoz és az iskolához.

–Az iskolában a Te szedd! program meg volt -e hirdetve?

„Igen bár az osztályom túlnyomó része nem helyi lakos, így itt nem tudtak aktívan részt venni. Így csak egy diákom tudott eljönni erre a programra. Magyar??? Ferencet kérdeztem a Te szedd! programról.

-Tudod, hogy milyen akcióban vettél részt?

„Hát szemétszedés volt.”

-Milyen hosszan tisztítottátok meg a várost?

„Nagyon hosszan 3 kilométeren át szedtük fel a szemetet.”

-Milyen szeméttel volt tele a zsákod?

„Főleg eldobált papír zsebkendővel, csikkekkel, energia italos dobozzal és üveggel.”

-Tudod- e, hogy miért volt fontos rést venni ezen az eseményen?

„Hát az eldobált szemetet felszedtük és így megóvtuk a környezetet legalább egy kis időre.”

Gondoljunk csak bele, ha egy megyében kb.: 100 tonna szemetet szedtek az emberek össze, akkor mi lehet a többi 18 megyében? Számoljunk csak egy kicsit, ha minden megyében csak 100 tonna szemetet szedtek össze, akkor a 19 megyében összesen 1900 tonna szemét gyűlt össze. Ez a mennyiség mind eldobált vagy illegális szemétlerakónál lett elhelyezve. Én ezeket az adatokat rémisztőnek találom. Nem tudom önök, hogy vannak vele, de ha most ilyen a helyzetünk, akkor mi lesz 10-20- 30 év múlva? Addigra vajon észhez térünk és megszüntetjük a szemét helyeket, vagy csak gyarapítjuk őket? Erre sajnos nem tudom a választ. De egy biztos, „A környezetet védeni kell, hisz ha mi nem tesszük, akkor helyettünk senki nem teszi meg!!” Köszönöm a válaszait Sin Angelikának és Magyar Ferencnek, Sándor Zsoltnak a képeket és a videót. Természetesen minden kedves szemétszedőnek a részvételt. Remélem, már jövőre én sem maradok le róla. Úgy gondolom következő évben még nagyobb sikere lesz, mint az idén. De addig is bővebb információt a programról a www.teszedd.hu oldalon találhatnak, és itt tudnak regisztrálni is.

 

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.