Főoldal » Teendők szakterületenként (Bölcsészettudomány)

Teendők szakterületenként (Bölcsészettudomány)

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Nehezen megfogható, hogy mi is az a bölcsészettudomány, ezért nehezen is találtam róla jó képet a Google-ban. Bölcsészettudomány kulcsszóval nem is volt megfelelő kép, ezért bölcsészet címszóval kerestem tovább, és néhány semmitmondó és még több pejoratív kép után találtam a vezérképet itt: http://www.fisz.hu/files/2008_kepek/felsooktatasi_kalauz_kepek/bolcsesz_palya%20copy.jpg. A bölcsészettudományhoz én sem értek igazán, a környezetvédelemhez viszont igen, és Bölcsészettudomány szakterületünk tartalmait áttekintve tudok adni néhány környezetvédelmi tanácsot a bölcsészeknek is.

Miről is szól a bölcsészettudomány? Nyelvekről, irodalomról, történelemről, régészetről, filozófiáról, a kultúra általános kérdéseiről, populáris és digitális kultúráról, néprajzról és kulturális antropológiáról, az egyes művészeti ágak történetéről, elméletéről, esztétikájáról, stb.

Mit tesz egy bölcsész? Elsősorban kutat, megfigyel, szakirodalmi forrásokat, írásos vagy tárgyi emlékeket keres, amelyek megerősítik vagy cáfolják gondolatait (általában megerősítést és cáfolatot is talál), majd összegyűjti a kialakult elméleteit, megfigyeléseit, a mellettük és ellenük szóló érveket, és ezekből következtetéseket von le, megmagyarázza, bizonyítja vagy cáfolja mások elméleteit, hiedelmeit, elképzeléseit, majd mindezeket az eredményeket publikálja: könyveket, cikkeket, tanulmányokat ír, vagy konferenciákon vitázik más bölcsészekkel.

Hogyan hat mindez a környezetre? Első ránézésre sehogyan. De ez naiv felfogás, mert minden emberi tevékenységnek van környezeti hatása, így a bölcsészetnek is. Milyen hatásai lehetnek?

A bölcsész a kutatómunkája során anyagot gyűjt. Egyes tárgyi leletekhez, ritka könyvekhez persze oda kell utazni, és csak helyben lehet megnézni, tanulmányozni, következtetni belőle, de legjobb, ha a bölcsész a helyi könyvárban, levéltárban, múzeumban kutakodik, vagy az interneten keresgél. A helyi intézményeket akár gyalog is el lehet érni, nem kell hozzá utazni és ezzel környezetszennyezést termelni. Ha mégis utazni kell valamiért, akkor jobb a közösségi közlekedést (régi nevén a tömegközlekedést) választani, ezen belül is inkább vonattal, mint busszal utazni, ha lehet, mert a vonat 30%-kal környezetkímélőbb, mint a busz. A repülés kifejezetten káros a környezetre! Éppen ezért jobb rászánni az időt és a nemzetközi vonaton a tájat csendben nézegetve eltervezni a kutatást, eltöprengeni azon, hogy mit is kellene kutatni, és milyen eredményből mi következne, ez jót tesz a kutatásnak is és a környezetnek is.

Az anyaggyűjtés során találkozhat a bölcsész olyan feljegyzésekel, amit haza kellene vinni, sokszorosítani kellene. Erre leginkább a digitális formátum alkalmas, az ugyanis nem jár papírfelhasználással. Természetesen az elektronikai eszközök, digitális adathordozók is terhelik valamennyire a környezetet az áramfogyasztásukkal, de közel sem annyira veszélyesek, mint amennyi kárt okozunk a környezetnek a papíripar igényei miatti erdőirtásokkal. A tárgyi és írásos anyagokat néha elég csak lefényképezni, így akár nemzetközileg is továbbítható, ezzel néha az utazást is ki lehet váltani.

Az anyaggyűjtés után következik a gondolatok összerendezése, a saját feljegyzések elkészítése. Ezt is egyszerűbb szövegszerkesztőben megtenni, mint kézírással, papíron, és nem csak a papírfelhasználás már említett hátrányai miatt, hanem a könnyebb javíthatóság miatt is. Egyszerűbb egy bekezdést szövegszerkesztőben törölni, mint papíron kiradírozni (vagy ha tollal írtuk, akkor hibajavítóval kifesteni és átírni), és többször is átírhatjuk a szöveget, mint a papíron, ami a túl sok radírozástól akár ki is lyukadhat…

És végül, de nem utolsósorban jön a publikálás. Tény, hogy a könyvek és a papír alapú újságok, folyóiratok soha nem fognak eltűnni a kultúrából (sokkal szegényebbek is lennénk nélkülük), de érdemes őket újrahasznosított papírra nyomtatni, vagy digitálisan publikálni (akár egy szakmai blogmagazinban), így nem kell újabb fákat kivágni egy-egy újabb elmélet miatt. A szakmai konferenciákat is meg lehet már rendezni telefonos konferenciabeszélgetés, Skype konferencia, stb formájában is, nem feltétlenül kell elutazni (főleg ha nemzetközi a konferencia, akkor nem kell pl. Ázsiába elutazni az európai, amerikai, afrikai, stb. kutatóknak), és ezzel is sokat segítünk a környezetnek.

A bölcsészettudomány tehát sokat tehet a gyakorlatban is a környezetvédelemért. De másra is alkalmas ez a tudományterület. Főleg a szemléletformálásra, hasonlóan a Hittudomány, a Művészet és kultúra, az Oktatás vagy a Társadalomtudomány szakterülethez. A bölcsészek gyakran beszélnek értékekről, értékrendről, erkölcsről, és értékrendjüket, erkölcseiket előbb-utóbb a társadalom is átveszi. A bölcsészettudomány azzal tehet a legtöbbet a környezetvédelemért a már felsorolt gyakorlati környezetvédelmi lépéseken túl, hogy a környezetvédelmet, mint a fennmaradásunkhoz és a Föld, mint élő rendszer megmaradásához szükséges tevékenységet értékként és alapvető erkölcsi elvként mutatja be. A jelenlegi erkölcseink nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy ne ártsunk embertársainknak, de az még kevésbé hangsúlyos, hogy a környezetnek se ártsunk. Ennek hangsúlyozásért sokat tehetnek a bölcsészek, és így kapcsolódhat össze a környezetvédelem és a bölcsészettudomány.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.