Főoldal » Teendők szakterületenként (Hadászat és rendészet)

Teendők szakterületenként (Hadászat és rendészet)

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A hadászat és rendészet szakterület sokat tehet a környezetvédelemért. És nem csak arra gondolok, hogy a hadsereget kivezénylik a nagyobb árvizekhez, homokzsákokkal megerősíteni a gátakat, hanem még sok más teendőre is.

A hadászat és rendészet szakterülethez tartozik a hadsereg, a rendőrség, szerintem akár a katasztrófavédelem is, a nemzetbiztonsági szervek, és régebben a határőrség is, de az már a rendőrség része.

Mit tehet a hadsereg a környezetvédelemben? Részt vehet nagyobb katasztrófák megelőzésében, elhárításában, gondolok itt akár az árvízi védekezésre, akár az elmúlt évtizedekben folyamatosan felfdezett 2. világháborús bombák hatástalanítására (amelyek a robbanásukkal jelentős kárt okozhatnak az emberéletben, az anyagi javakban és a környezetben is), de hazánkban pl. fontos feladat még az egykori szovjet hadsereg hulladékainak és környezetszennyezéseinek eltüntetése, az okozott környezeti károk megszüntetése is. Ez utóbbi már évtizedek óta folyamatban van.

A hadiipar is sokat tehet, pl. megszüntetheti az ABC-fegyverek (vagyis: atom, biológiai és vegyi fegyverek) gyártását, és gondoskodhatna a meglévő ABC-fegyverek biztonságos megsemmisítéséről, leszereléséről. Ezek a fegyverek tömegpusztító fegyvernek minősülnek, tehát a polgári lakosságra is veszélyesek, de komoly környezeti károkat is okozhatnak: egy atombomba egészen nagy terület élővilágát képes kipusztítani. Ezeknek a fegyvereknek a megszüntetéséhez persze egységes nemzetközi politikai akarat szükséges, ami jelenleg még nem tűnik elérhetőnek.

A katasztrófavédelem feladatai részben az emberéletet, részben a környezetet is védik (pl. ha egy veszélyes anyagokat szállító jármű felborul, akkor ugyan főleg a lakosság megmentésére figyelnek, de azzal is foglalkoznak, hogy ne folyjon bele pl. természetes vizekbe a rakomány, illetve azzal is, hogy minél többet megmentsenek a szállított anyagoból, tehát egyszerre védik az emberéletet, a környezetet és az anyagi javakat). Ez a szakmacsoport pusztán a rendszeres napi működésével is sokat tesz az emberért és a környezetért.

A rendőrség is tehet a környezetvédelemért, pl. úgy, hogy a természetkárosítást szigorúan bünteti, ilyen ügyekben eljár, nyomoz, intézkdik, bírságol, és igyekszik minél nagyobb hatékonysággal felderíteni minden ilyen esetet. De a határőrök munkájának is van környezetvédelmi része: pl. nem engednek védett állatokat kicsempészni az országból. Ezek az intézkedések ugyan legtöbbször utólagosak, akkor büntetnek, amikor már megtörtént a baj, de ha kellő visszatartó ereje van a büntetéseknek, akkor megelőzhetjük a hasonló esetek előfordulását, és ez már komoly környezetvédelmi fejlemény lehet.

Így védhetik az általában környezetpusztító, romboló erőnek beállított fegyvers testületek a környezetet anélkül, hogy kilépnének a napi rutinból és a hatáskörükből.

Vezérkép: https://www.felsofokon.hu/hadaszat-rendeszet-allasborze/2012/04/25/honvedelmi-rendvedelmi-szerkesztoket-keresunk (megint úgy jártam, mint a divat témában, hogy a legjobb kép már nálunk van a blogmagazinban).

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.