Főoldal » Teendők szakterületenként (Informatika)

Teendők szakterületenként (Informatika)

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Mit tehet az informatika a környezetvédelemben? Szerintem sokat. Eleve a hardvert is lehetne környezetbarát anyagokból gyártani, hosszú élettartamúvá tenni, kevésbé veszélyes anyagból gyártani a hordozható számítógépek akkumulátorait, és ez még mindig csak a hardver…

Még többet lehet tenni szoftverekkel, főleg akkor, ha jól használjuk. Az egyik szoftveres környezetvédelmi módszer a környezetvédelmi programok írása és használata, amibe beleértek minden térinformatikai és környezetmodellező programot is, a másik módja a környezetvédelemnek az internet környezetvédelmi célú felhasználása, pl. környezetvédelmi események terjesztésére, környezeti katasztrófák bemutatására és környezetvédelmi ismeretterjesztésre.

A térinformatikai és környezetmodellező szoftverek persze nem csak környezetvédelmi célokra alkalmasak, a szoftvernek mindegy, hogy mit tervezünk. Pl. ha egy bizonyos úttól adott távolságra nem lehet hulladéklerakó (hogy ne fújja ki a szél a hulladékot az útra, ne zavarja a látvány és a szag az úton közlekedőket, stb.), az ugyanolyan feladat, mint ha az úttól adott távolságra nem lehet játszótér (nehogy kiszaladjanak a gyerekek az autók elé): mindkét esetben egy vonalas létesítmény két szélén kell adott szélességű sávot kijelölni. A szoftvernek csak az számít, hogy pontszerű, vonalas vagy terület jellegű, foltszerű létesítménytől kell-e adott távolságot kimérni, és hogy az adott távolságon belüli vagy azon kívüli területek felelnek meg a céljainknak. A tartalmat az ember adja hozzá.

És mi a különbség a kétféle szoftver között? A térinformatika időben állandó, a környezetmodellezés időben változó jelenségekkel foglalkozik. Pl. az, hogy lakott területtől milyen messze lehet a hulladékégető, azt térinformatikával tervezik, viszont azt, hogy az égéstermékeket merre viszi a szél és hogyan változik a koncentrációjuk a levegőben (túllépik-e a határértéket, stb.), már környezetmodellező szoftverrel vizsgálják a szakemberek. Környezetmodellező szoftverekbe valós mérési adatokat is bevihetünk kiindulási helyzetként, és ezzel előrejelezhetjük a helyzet változásait, pl. hogy egy hulladékégető égéstermékei mennyi idő alatt érik el a közeli falut, és ott melyik égéstermékből lesz a legtöbb a levegőben; hogy a talajba és onnan a talajvízbe került olajszennyezés eléri-e az ivóvízbázist, és ha igen, akkor mikor és milyen mennyiségben, stb.

A térinformatikai adatokat főleg előzetes tervezéshez (hol legyen a hulladéklerakó?), a környezetmodellezési adatokat az előzetes tervezésen, környezetvédelmi hatásvizsgálatokon túl egy adott környezetvédelmi helyzet folyamatos megfigyeléséhez, előrejelzéséhez, az esetleges védekezés megtervezéséhez lehet felhasználni.

És miben segíthet még az informatika a környezetvédőknek? Én leginkább az internet világában látom a nagy lehetőségeket. Az internet információforrás és hírközlő közeg, ezeket a funkcióit környezetvédelmi célokra is felhasználhatjuk. Környezetvédelmi információt kereshetünk, környezetvédelmi híreket, ismereteket terjeszthetünk, és nem is kell hozzá különleges eszközöket alkalmazni. A szokásos információterjesztési módszerekkel: honlapon, blogokon, e-mailben, közösségi oldalakon terjeszthetjük a környezetvédelmi híreket.

  • Pl. egy kerti törpét gyártó cég honlapja szólhat arról is, hogy miért szép szerintük a kerti törpe és mennyit adtak el belőle az utóbbi 10 évben, de akár arról is szólhat, hogy a kerti törpéket gyártó cégek közül náluk működik a leginkább környezetbarát gyártósor, csak természetes anyagokból készülnek a kerti törpék, mérgező adalékok nélkül, és minden selejtet, hulladékot újrahasznosítanak a gyártás során, stb. (Éppen az ilyen cégeknek szól a környezetvédelmi kampányunk!)
  • Egy blog is szólhat akár arról is, hogy a szomszéd kutyája a héten már harmadszor harapott meg (a személyes blogokban legtöbbször ilyenekről írnak az emberek), de akár arról is, hogy mit tettünk aznap a környezetért. Levittük-e a szelektív gyűjtőbe a műanyag flakont, vagy csak egyszerűen kidobtuk? Ültettünk-e aznap fát? Megetettük-e az ablakban a madarakat? stb.
  • Internetes fórumokon is indíthatunk témát akár arról is, hogy melyik tévéreklámban mosolyognak szebben a gyerekszereplők, de akár arról is, hogy az élő vagy a műanyag fenyővel védjük-e jobban a környezetet karácsonykor.
  • E-mailben is írhatunk ismerőseinknek arról, hogy jól (vagy éppen botrányosan) sikerült a barátunk születésnapi bulija, de akár arról is, hogy milyen környezetvédelmi világnapok lesznek abban a hónapban és melyikre hogyan készülünk.
  • És a közösségi oldalakon is sok mindent megoszthatunk. Feltehetünk képet arról is, hogy milyen tömegben utaztunk a buszon, és egy közelképet arról, hogy egy rózsaszín cipős lány a lábunkra lépett (sajnos sok ilyen színvonalú kép van), de akár arról is, hogy a közeli parkban összeszedtük a szemetet. Hogyan nézett ki a park előtte és utána, és hogyan szedtük a szemetet?

Az internetet tehát kiválóan használhatjuk környezetvédelmi célokra, a rendszernek mindegy, hogy a megosztani kívánt képen éppen egy védett madár eszik az etetőnkből, vagy csak bemutatjuk a barátainknak az új hajszínünket, de mennyivel szebb egy madáretetőből csipegető védett madár! A tartalom itt is tőlünk, emberektől függ! Persze ezzel nem azt akarom mondani, hogy ne írjunk személyes blogokat, ne levelezzünk ismerőseinkkel hétköznapi témákról, és ne dicsekedjünk el az új hajszínünkkel ismerőseinknek, inkább csak arra hívnám fel a figyelmet, hogy érdemes lenne néha környezetvédelmi témákat is felvetni, és általában is érdemes értelmesebb témákkal foglalkozni, ne foglaljuk le mindenféle aprósággal a helyet a szervereken! Használjuk bátran az internetet környezetvédelmi célokra, terjesszük így is a környezetvédelmi gondolatainkat, mert napjainkban talán ez az információterjesztés leggyorsabb módja, és akár tömeges információterjesztésre is alkalmas. Gmailben akár 500 embernek is írhatunk e-mailt egy nap, akár 500 ember is értesülhet a legújabb környezetvédelmi hírekről, 500 emberrel is eszmét cserélhetünk környezetvédelmi témákról. Egy honlapnak vagy blognak pedig akár 500 főnél is több lehet a napi látogatottsága. Erre jó a környezetvédelemben az internet.

Kép: http://users3.ml.mindenkilapja.hu/users/bagdinora/uploads/informatika.jpg

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.