Főoldal » Teendők szakterületenként (Művészet és kultúra)

Teendők szakterületenként (Művészet és kultúra)

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Miért éppen a Magyar népmesék főcímképét választottam a Művészet és kultúra témakör megjelenítésére? Egyrészt mert azt szinte mindenki ismeri (a nálam idősebbek biztosan, de talán még a néhány évvel fiatalabbak is, sőt úgy tudom, hogy néha még mostanában is bemutat néhány mesét a Magyar Televízió…), másrészt azért, mert ezzel több művészeti ágat is megjeleníthetek. A népmesék irodalmi alkotások, a rajzfilmkészítés részben képzőművészet, részben filmművészet, a meséket szöveghűen, érthetően, és a képekhez igazodva elmondani komoly színészi teljesítmény, a főcímben megjelenő virágok eredetileg hímzésminták, tehát iparművészeti alkotások, és a madár zenére fújja ki a virágmintákat, a zene ritmusára, dallamára rajzolódik ki a díszítés. És mit nevezünk művészetnek? Művészet az irodalom, a színház, a film, a zene, a tánc, a képző- és iparművészet, stb. Ebben a rajzfilmsorozatban talán a táncot kivéve minden művészeti ág megjelenik. És megjelenik még egy fontos tényező a művészeten kívül, ami hozzá tartozik a kultúrához: a néphagyomány, és a hagyományok modern megjelenítése. átörökítése az utókorra. A kultúra ugyanis tágabb fogalom, mint a művészet. A kultúrához tartoznak a művészeteken kívül a tudományok, a vallás, az ünnepek és szokások, a hiedelmek, hagyományok, az illem és az erkölcs, az esztétika és az esztétikus megjelenés (beleértve az ember megjelenését, pl. a divatot, a zárt terek megjelenését, pl. a lakbrendezést, és a külső környezetünk megjelenését, pl. a park- és kertkultúrát is), a kommunikáció és a nyelvhasználat is.

És mit tehet a művészet és a kultúra a környezetvédelemért? Megjelenítheti, ábrázolhatja, bemutathatja, előadhatja a környezeti problémákat, a legvalószínűbb okokat, a problémák várható következményeit, és a lehetséges megoldásukat. Művészi eszközökkel elérhető, hogy a környezetvédelem is a kultúra része legyen. A művészetnek ebben főleg szemléletformáló hatása van.

Néha a művészet tevőlegesen is részt vehet a környezetvédelemben, ilyen pl. az, amikor valaki hulladékból alkot, újrahasznosít (ebben a témában már megjelent egy cikk pl. egy textíliákat újrahasznosító cégről, a Retextilről, de a Divat és szépség szakterületen is megjelent egy ennél újabb cikk, mindkettőt linkeltem a kapcsolódó bejegyzések között), de néha csak felhívja a figyelmet a problémákra (ami szintén hasznos, mert az emberek legtöbbször csak arról vesznek tudomást, ami a közvetlen környezetükben történik, vagy amire valaki közvetlenül, nyíltan és nyomatékosan flhívja a figyelmüket).

Ezért hasznosak a különböző környezetvédelmi témájú művészeti pályázatok (pl. képregénypályázat az energiatudatosságról, állatmese-író pályázat, stb. hogy csak azokat említsem, amelyekre a Pályázat és ösztöndíj szakágunkban meghirdetettek közül én is beneveztem), akár gyerekeknek, akár felnőtteknek hirdetik ezeket a pályázatokat. A pályázat szólhat akár környezetvédelmi témáról, akár a környezet megismeréséről, akár környezetbarát (természetes, vagy újrahasznosított) anyagok felhasználásáról. Lehet irodalmi, zenei, képzőművészeti, fotó- vagy videópályázat. Mindegyiknek az a lényege, hogy az ember, akár gyermek, akár felnőtt, szeret játszani, alkotni, és egy ilyen pályázatra benevezve játékosan, alkotás közben védhetjük a környezetet, és előbb-utóbb rögzül az emebrek tudatában, hogy környezetvédőnek lenni jó, és egyre tudatosabban kezdenek gondolkodni.

De nem csak alkotni, hanem a művészetet élvezni is jó. Sok ember szeret kulturális rendezvényeken részt venni, színházba, moziba, koncertre, múzeumba, kiállításra, könyvtárba járni, és ezeken a rendezvényeken többféleképpen is előtérbe kerülhet a környezetvédelem. Nagy lépés a környezettudatosság felé, ha a rendezvényen szelektív hulladékgyűjtőket helyeznek el a szervezők, ha az Ünnepi Könyvhéten újrahasznosított papírra nyomtatott könyveket mutatnak be, ha a könyvtárban külön polcot rendeznek be a környezetvédelmi témájú könyveknek, ha a kiállításon környezetvédelmi témájú festményeket, grafikákat, fényképeket, szobrokat, stb. mutatnak be, ha a moziban környezetvédelemhez (is) kapcsolódó filmeket, a színházban környezetvédelemről (is) szóló színdarabokat mutatnak be, vagy hulladékból és/vagy újrahasznosított anyagokból készült ruhákban játszanak a színészek, ha a koncerten környezetvédelmi témájú zeneművek is elhangzanak, stb.

A legjobb gyakorlati példa a környezetvédelemre talán az az ironikus dal, amelyet a Környezetvédelem szakterületre jelentkező egyik bloggerjelölt csatolt az önéletrajzához november végén.

https://www.youtube.com/watch?v=4l8VjQQDlrw

A galériában a saját, környezetvédelmi témájú, képzőművészeti jellegű alkotásaim is láthatók. Az első a vásárlásmentes nap (az utolsó novemberi péntek) jelképe, a második egy logo terv a környezetvédelem szakterületnek, a harmadik egy logo terv a környezetvédelmi kampánynak. A negyedik kép ebben a blogomban, a környezetvédelmi technológiáról készült, az ötödiket tájvédelem témában szántam illusztrációnak. Ebben a bejegyzésben pedig az energiatudatos képregényemet töltöttem fel kockánként a galériába. A feltöltött Word-dokumentum ugyan nem kifejezetten környezetvédelmi tárgyú, de a Környezetvédelem szakterületen meghirdetett állatmese-író pályázatra készítettem. Ugyan nem tartom magamat művésznek, de környezetmérnökként, környezetvédelmi bloggerként, és egy környezetvédeő szervezet (a veszprémi Csalán Egyesület) aktív önkénteseként megpróbálom a lehető legtöbb módon, akár művészi eszközökkel is védeni a környezetet. Ha ilyeneket alkotok, azt mindig játéknak fogom fel, de komoly környezetvédelmi célokat szolgálnak ezek az alkotások, és remélem, hogy mások is követik majd a példámat.

Kép: http://onlinedekor.hu/1629-2544-thickbox/magyar-nepmesek-1629.jpg

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.