Főoldal » Teendők szakterületenként (Orvos- és egészségtudomány)

Teendők szakterületenként (Orvos- és egészségtudomány)

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Orvostudomány és környezetvédelem. Sok helyen összefügg, de mégsem könnyű megmondani, mit tehet az egészségügy a környezetvédelemért. Fordítva talán könnyebb lenne, mert a környezetvédelem legfontosabb célkitűzései, pl. a tiszta víz, tiszta levegő, tiszta környezet az egészséges életmód fontos feltételei.

Az egészségügyben a legnagyobb környezetszennyező a gyógyszeripar. Ez ma nagy üzlet, pedig éppen az emberi egészség lenne az egyik olyan terület, amit nem lehet pusztán üzleti szempontok szerint szemlélni. A gyógyszerek maradványai veszélyes hulladéknak minősülnek (éppen ezért a gyógyszertárak kötelesek visszavenni, a gyógyszergyárak pedig kötelesek gondokodni az ártalmatlanításukról), és a gyógyszermaradékok nagy mértékben szennyezik a környezetet, főleg a talajt és a vizeket. (A vizeket az emberi szervezetből távozó gyógyszermaradványok, a gyógyszerek bomlástermékei is terhelik, de ez ellen megfelelő csatornázottsággal védekezhetünk.) A gyógyszerfogyasztás visszafogása tehát nem csak a lakosság anyagi helyzetét javíthatja, hanem a környezet állapotán is segíthet.

Bizonyos esetekben persze muszáj gyógyszert felírni, de sokszor vannak természetközelibb gyógymódok is, pl. torokfájásra nem kell feltétlenül kanalas orvosságot felírni, néha elég lehet a kamillatea, a méz, stb. Ezek a módszerek persze nem zárják ki a gyógyszeres kezelést, inkább segítik a gyógyulást és mindenképpen csökkentik a gyógyszerfogyasztást. De a gyógyszereket is jobb (környezetkímélőbb és egyesek szerint egészségesebb is) természetes alapanyagokból (pl. gyógynövényekből) kivonni, mint vegyiparilag, szintetikusan előállítani.

A megelőzés is nagyon fontos, és az orvostudománynak egyébként is feladata lenne a betegségek megelőzése, az egészséges életmód terjesztése. Az egészséges életmód is nagyon sok szempontból fontos: elsősorban persze egészségügyi szempontból, de anyagilag is megéri az egyénnek is (nem kell annyi pénzt költeni gyógyszerre), az államnak is (nem kell a sok TB-támogatást kifizetni), és a munkáltatóknak is (az egészséges ember többet termel, nem hiányzik a munkából). De még a környezetvédőbb, zöldebb életmódot is támogathatjuk vele… Az egészségmegőrzéshez ugyanis hozzátartozik, hogy mindennap menjünk ki a szabadba, friss levegőt szívni. Ha ezt megtesszük, akkor egyből érzékenyebbek leszünk arra, hogy tényleg friss-e, tiszta-e a levegő, mit látunk magunk körül az úton (gondozott parkot, vagy szemetes járdát?), és mibe lépünk bele…

De a használt gyógyászati eszközök is felvetnek környezetvédelmi kérdéseket, és itt némileg szemben áll az egészségügy és a környezetvédelem. A környezetvédők ugyanis (főleg hulladékgazdálkodási okokból) nem szeretik az egyszer használatos dolgokat, az egészségügyben viszont sok minden egyszer használatos. És jó is, hogy egyszer használatos, mert ha pl. egy háziorvos influenzaszezonban ugyanazzal a tűvel oltaná be a hozzá érkező összes beteget, akkor akár az influenzánál súlyosabb betegségeket is átadhatna azzal a tűvel az egyik betegtől a másiknak… És éppen ezért számít fertőzésveszélyesnek (vagyis veszélyes hulladéknak) minden, ami közvetlenül érintkezik az emberi testtel (pl. védőoltáshoz használt fecskendő, vagy a műtétekhez használt szike, törlőkendő, stb.). Alapelv: amit lehet fertőtleníteni, azt jobb fertőtleníteni, mint kidobni. Így a betegek egészsége sem kerül veszélybe (mert mindig steril eszközöket használnak az orvosok), de a környezetet sem éri akkor a kár, mintha mindent kidobna az orvos egy használat után. Persze amit nem lehet fertőtleníteni, azt muszáj veszélyes hulladéknak minősíteni és megfelelően ártalmatlanítani.

Összefoglalva tehát a következőket teheti az egészségügy a környezetvédelemért:

  • Gyógyszerfelírás helyett az egészséges életmódot, a betegségek megelőzését érdemes támogatni.
  • Ha mégis megbetegszik az ember, akkor célszerűbb természetközeli gyógymódokkal kezelni, mint gyógyszerrel.
  • Ha elkerülhetetlen a gyógyszerfelírás, akkor érdemes a természetes alapanyagokból előállított gyógyszereket választani.
  • A gyógyászati eszközöket inkább fertőtleníteni kell (ha lehet), mint kidobni.

Így segíthet az egészségügy a környezetvédelemnek, és így működhet együtt hatékonyan ez a két létfontosságú, az emberek életminőségét más-más oldalról javító szakterület.

Kép: http://www.hatter.hu/sites/default/files/kepmezo/egyesuletihir/users/meszaros-andras-blogja-a-kornyezetrol/images/teendok-szakteruletenkent-orvos-es-egeszsegtudomany-33328.jpg

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.