Főoldal » Teendők szakterületenként (Sportvilág)

Teendők szakterületenként (Sportvilág)

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A sport és a környezetvédelem viszonya egy öszetett kérdés. Hogyan segíthet a sport a környezetvédelemnek? Sokféleképpen. Segíthetnek a sportszergyártók, a sportolók, és segíthet a sportos életmód is.

Az egészségs életmód fontos része a sport. A mozgás gyorsítja a vérkeringést, ezzel oxigént ad az emberi testnek és felélénkíti az embert. Még akik nem sportolnak rendszeresen (pl. izületi panaszaik vannak, vagy túlsúlyosak és ezért nehezünkre esik a mozgás, vagy esetleg gyerekkorukban soha nem volt sikerélményük az iskolában a testnevelés órákon és ezért kiábrándultak a sportokból), azoknak is ajánlott néha lendületbe hozni magukat, és aktívabb életmódot élni. Nem kell mindenkinek versenyszerűen sportolni, de nem árt egy kis mozgás.

A sportolók különböző (gyakran nagyon drága, és gondosan kifejleszett) eszközöket, sportszereket használnak. Ezek az eszközök (beleértve akár a sportöltözéket is) egy-két használat után kiselejteződnek, hulladékká válnak. Ezen a problémán többféleképpen is lehet segíteni. Egyrészt a sportszerek is készülhetnek környezetbarát (természetes vagy újrahasznosított) anyagokból, másrészt a profik által már nem használt (de még használható) eszközöket tovább lehetne adni az amatőr sportolóknak. Ezek a megoldások persze nem zárják ki egymást, sőt ha környezetbarát anyagból is készült a sportszer, és tovább is adják a profik használat után azoknak, akik még használhatják, akkor az kétszeresen is jó a környezetnek.

A sportesemények szervezésénél is érdemes figyelni a környezetvédelmi szempontokra, pl. arra, hogy a szurkolók ne szemeteljenek, legyen hol elhelyezniük a hulladákaikat. Különösen igaz ez a szabadtéri sporteseményekre.

A sikeres sportolók sok embernek példaképei, ők is felhívhatják a figyelmet a környezetvédelemre, ők is élhetnek zölden, amit a szurkolóik közül vélhetően sokan követnek majd.

De a sportos életmód már önmagában is segít megvédeni a környezetet. Aki sportol, főleg a szabadban, az észreveszi a körülötte lévő világ értékeit és hibáit, és ha valakinek feltűnik közben, hogy milyen szép lehet a táj, és milyen ronda egy eldobott nejlonzacskó, az már az első lépés a környezettudatosság felé.

De a sport a járművek kiváltására is jó: aki gyalogol, az védi a környezetet. A gyaloglók nem ülnek autóba, nem szennyezik szén-dioxiddal, nitrogén-oxidokkal és más veszélyes anyagokkal a levegőt. Rövid távon ezért érdemesebb inkább gyalogolni, az a 2-3 km senkinek sem árt meg, sőt még használ is az egészségünknek, a pénztárcánknak (nem kell benzinre költeni) és a környezetnek is. Az sem kifogás, hogy “szennyezett a városi levegő, ezért nem érdemes gyalogolni”, mert minél többen járunk gyalog, annál kevesebb autó jár az utakon, annál tisztább a levegő. Hasonló okokból ajánlom hosszabb távolságra a kerékpárt autózás helyett, saját erőnkből akár 20-50 km-re is eljuthatunk benzinégetés, levegőszennyezés nélkül.

Szabadon élni és gyalog jönni-menni energiamegtakarítás szempontjából is kedvezőbb. Ameddig a szabadban vagyunk, addig kevésbé kell fűteni a lakást, nem ég a villany, nem használunk elektromos eszközöket, és ezzel sok energiát megtakaríthatunk, ami környezetvédelmi szempontból nagy előny.

A sportos, mozgékony életmód tehát az egészségünknek, a pénztárcánknak és a környezetnek is jó.

Kép: https://www.felsofokon.hu/lendulj-formaba/2011/11/28/a-fitneszrol-maskeppen

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.