Főoldal » Teendők szakterületenként (Turizmus és vendéglátás)

Teendők szakterületenként (Turizmus és vendéglátás)

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Az ember ősi ösztöne, hogy felfedezi a világot. Éppen ezért sokan szeretnek eljutni tőlük távoli helyekre, néha akár még idegen országokba is. A turizmus, mint iparág feladata az, hogy ezeken az helyeken a messziről jött ember dolgát megkönnyítse, különböző tájékoztató táblákkal, vagy éppen idegenvezetővel útbaigazítsa, hogy a messziről jött turista ne tévedjen el, és mindig pontosan tudja, hogy hol van, mit lát, amit lát, azt miért érdemes megnézni, és milyen látnivalók várják még a közelben. A turizmussal szorosan összefüggő vendéglátás pedig azt biztosítja, hogy a turista ezeken a távoli tájakon is tudjon enni, inni, aludni. Napjainkban ezek az alapfunkciók a vendégek kényelmének érdekében kibővültek, ezért a látnivalók bemutatásán és a szálláson túl már különböző kulturális, szórakozási, pihenési vagy éppen sportolási lehetőségek is várják a turistákat a legnépszerűbb helyeken.

És hogy jön ide a környezetvédelem?

A turizmus nem csak a nevezetes épületek, történelmi emlékek, köztéri szobrok, múzeumok, kulturális rendezvények bemutatására alkalmas, hanem akár a természeti látnivalók megismerésére is. A természetben általában nem járművekkel közlekedünk, hanem gyalog, ezért ez már egy nagy lépés a környezetvédő életmód felé. A természet megismerése pedig a környezettudatosságunkat növelheti.

A belföldi turizmus nem csak divat, hanem környezetvédelmi szempontból is fontos. Külföldre az emberek általában repülőgéppel utaznak, és a kibocsátott égéstermékek (főleg szén-dioxid) szempontjából a repülőgép a legszennyezőbb jármű, amit ember alkotott. De ha valaki busszal vagy vonattal utazik külföldre, akkor sem mindegy, hogy csak határon belül, legfeljebb 300-400 km-t kell-e utazni, vagy akár több ezer km-t utazunk egy másik országba. (Országhatár mentén persze előfordulhat, hogy egyes külföldi látnivalók közelebb vannak, mint a belföldiek, de általában a belföldi látványosságok vannak közelebb, és mindenféle országhatártól függetlenül igaz, hogy minél közelebb utazunk ugyanazzal a járművel, annál kevesebb káros anyag kerül a levegőbe.)

A turizmusban és vendéglátásban is bevezethető (és sok helyen éppen bevezetés alatt áll) az újrahasznosítás, pl. a vendég eldöntheti, hogy a szálláson kapott törölköző még másnapra is jó-e neki.

A helyi nevezetességek a vendéglátásban is fontosak lehetnek, főleg a gasztronómiában. Helyi ízek, helyi alapanyagokból: ez egyrészt turistacsalogató élmény lehet, másrészt a környezet sem sérül az alapanyagok szállításától.

A falusi turizmus, napjaink egyik divatja szintén segíthet a környezetvédőknek. A természetközelibb életmód, a hagyományos kiszolgálás mind környezetkímélőbb, mint a magy szállodák mindenre kiterjedő szolgáltatásai. És egy faluban a friss levegőn még talán jobban is kipiheni magát a turista, mint máshol.

Az ökoturizmus egy új irányzat, ami a környezetvédelem és a turizmus összekapcsolódásából született. Ez a turizmus egyik környezetbarát módja. Természetközelbe hozza az embereket, segít megismerni a természeti értékket, látványosságokat, és a turisták természetvédő és környezetbarát módon, tiszta és egészséges környezetben tölthetik el a szabadidejüket.

A turizmus és a környezetvédelem (főleg a természetvédelem) összekapcsolásának másik lehetősége a tanösvények kialakítása. A tanösvények bemutatják a turistáknak a természet értékeit, a körülöttük lévő táj jellegzetességeit, élményeket nyújtanak a turistáknak, és tartalmas kikapcsolódást biztosítanak. Ezekről az ösvényekről külön szakág szól a Környezetvédelem szakterületen.

A legtöbbet persze minden esetben a turisták tehetnek a környezetért. Egy környezettudatos turista nem vesz az úton előre csomagolt termékeket, nem vásárol pusztán a vásárlás kedvéért, nem szemetel, hanem a hulladékait a megfelelő helyre dobja (még jobb, ha szelektíven), nem autóval jár mindenhova, hanem hajlandó gyalogolni, mindenből a helyi látványosságokat, a helyi termékeket, helyi nevezetességeket keresi, próbál kis helyeken, falvakban, természetközelben megszállni és megismerkedni a meglátogatott vidék hagyományos életmódjával, és minél többet kint lenni a természetben. Egy ilyen turista nem csak élményekkel, hanem tiszta lelkiismerettel térhet haza a kirándulásból.

Kép: http://szakdolgozatok.weebly.com/uploads/1/4/3/4/1434688/933267.jpg?364

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.