Főoldal » Települési hulladéktípusok

Települési hulladéktípusok

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Életterünk többnyire valamilyen település. A mindennapi élet során pedig összefoglaló néven települési hulladék keletkezik. Lássuk milyen hulladék típusok tartoznak a települési hulladékok közé. Ebben segítségünkre van a 213/2001 (XI. 14.) Kormányrendelet.

Települési szilárd hulladék

Háztartási hulladék: a hétköznapok során a lakásban, pihenés és üdülés céljára használt helyiségekben, valamint az intézményekben keletkező veszélyesnek nem minősülő szilárd hulladék.

Közterületi hulladék: a közforgalmi és közületeken keletkező veszélyesnek nem minősülő szilárd hulladék.

Háztartási hulladékokhoz hasonló jellegű és összetételű hulladék: gazdasági vállalkozásoknál keletkező veszélyesnek nem minősülő szilárd hulladék.

Települési folyékony hulladék

Folyékony hulladék: a szennyvízelvezető hálózaton, illetve szennyvíztisztító telepen keresztül nem vezetett hulladékká vált folyadék.

Szennyvíz: szennyvíztároló létesítmények és egyéb helyi közműpótló berendezések (szikkasztók, derítőmedencék) ürítéséből, nem közüzemi csatorna és árokrendszerből, valamint gazdasági, de nem termelési, technológiai eredetű tevékenységből származó szennyvíz.

Inert hulladék

Az a hulladék, amely nem megy át jelentős fizikai vagy kémiai, biológiai átalakuláson. Jellemzője, hogy vízben nem oldódik, nem ég, illetve más fizikai, kémiai úton nem reagál, nem bomlik le biológiai úton, vagy nincs kedvezőtlen hatással a vele érintkező környezetre vagy emberre.

Az inert hulladék kategórián belül leggyakrabban az építési és bontási hulladékot említik. Fontos azonban hangsúlyozni, hogy igaz ugyan, hogy a keletkező építési és bontási hulladék legnagyobb hányada inertnek tekinthető, de ez nem a teljes mennyiségre igaz, azaz az “inert hulladék” és az “építési és bontási hulladék” kategóriák nem egymás helyettesítői.

http://www.kvvm.hu/szakmai/hulladekgazd/hulladekgazdalkodas/hulladektipusok_inert.html

Biológiailag lebontható hulladék (biohulladék)

Minden szervesanyag tartalmú hulladék, amely aerob (komposztálás)(levegő jelenlétében) vagy anaerob (biogáz)(levegő jelenléte nélkül) módon miroorganizmusok, talajélőlények, vagy enzimek segítségével elbontható.

Ezeket a hulladékokat pedig kezelni kell, ami a különböző területileg illetékes szervezetek létesítményeiben történik a továbbiakban.

Forrás: 213/2001 (XI. 14.) http://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=A0100213.KOR

TSF-MVK Hulladékkezelés órai jegyzet 2005.

Vezérkép: http://www.alternativenergia.hu/tag/veszelyes-hulladek

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.