Főoldal » Téli álom

Téli álom

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Október vége felé járunk, hűvösödnek és rövidülnek a nappalok, néhány helyen már éjszakai fagyok is voltak, amelyeket hamarosan követ majd a nappali fagy. Ilyenkor a legtöbb állat már bevackolja magát, elbújik, sokan téli álmot alszanak.

A téli álmot alvó állatok általában szeptemberben vagy októberben kezdik meg pihenésüket, és március-április körül ébrednek fel.

Ők nem csak pihenés, regenerálódás céljából alszanak, mint mi, emberek. A hideg és a táplálékhiány ellen is védekeznek az alvással. A tápláléklánc a növényekre épül, de télen a növényzet a hideg miatt nem tud táplálékot nyújtani. A fák elhullatják a leveleiket, a lágyszárú növények föld feletti része elhal. Ezért az állatok nemcsak fáznak, hanem éheznek is. Csak kevés állat talál táplálékot: fakérget, magokat, vagy más állatokat.

Ezért alszik a legtöbb állat téli álmot. Ilyenkor lecsökken a testhőmérsékletük, visszafogják az anyagcseréjüket, és nem táplálkoznak, mert nincs rá szükségük. Saját tartalékaikból élnek, ezért híznak meg nyáron, hogy ősztől tavaszig legyen tartalék energiájuk. Egyes állatok nem alszanak igazi téli álmot, csak elbújnak télre, ők télen is táplálkoznak, de ők is a nyáron gyűjtött tartalékokat élik fel és általában visszafogják az anyagcseréjüket.

A téli álmot alvó állatok 2 okból csökkentik a testhőmérsékletüket. Egyrészt azért, mert a levegő hőmérséklete is csökken, tehát nagy hőmérséklet-különbség alakulna ki az állatok teste és a környezet között. Ettől jobban fáznának, és úgy csökkentik a különbséget, hogy lecsökken a tsthőmérsékletük. Másrészt a kisebb testhőmérséklet fenntartásához kevesebb energiára, tehát kevesebb táplálékra (vagy zsírtartalékra) van szükség, és ez praktikus a táplálékhiányos téli időben. Ezért fogják vissza az anyagcseréjüket is.

A téli álmot alvó állatok rejtekhelyét ne háborgassuk, ne ébresszük fel őket, mert könnyen fagy- és éhhalált szenvedhetnek. Amelyik állat nem alszik téli álmot (pl. a nem költöző énekesmadarak), azt etessük rendszeresen, így biztosítsuk fennmaradásukat a hidegben!

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.