Főoldal » Tenni! Tenni! Tenni!

Tenni! Tenni! Tenni!

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

„….nem elég akarni:
   de tenni, tenni kell!”


             Nem divatos költő manapság Váci Mihály. De ez a két sora mindig eszembe jut, amikor azt látom, hogy vannak, akik a csöndes búsongás, elmélkedés helyett belevágnak valami szokatlanba, elindulnak egy kitaposatlan úton, mert tenni akarnak a jóért. Ha ez a jó a főváros bármilyen kis szögletének zöldítése, máris levettek a lábamról. Ezt a csodát éltem át, amikor Landwehr Klára meghívására részt vehettem a „ Zöldülnek a Királyok” mintaprojekt sajtótájékoztatóján.


Először azt hittem, hogy a magyar kártyában lesz zöld a piros király szíve. És nem. Hanem a pesti és a pécsi Király utca üzletei, vállalkozásai versengenek a Zöld üzlet címért. A pesti Király utca volt valaha Budapest főutcája, ma két arca van: a siralmas és a csodálatos kettősségét mutatja néhány lépésen belül. Az utcában működő vállalkozások és az üzletek pedig zöld megújulásában, feltámadásában hisznek és tesznek is érte. Sokat. Nagy szó ez egy olyan kerületben, ahol a terület 1%-a zöld!!! ( legközelebbi zöld park a Városliget!! Sicc)


Nem elégszenek meg a zöldre festéssel, szólamokkal, látszattal, egy-két cserép virággal, hanem tudatosan formálják saját gondolkodásukat, hogy a környezetük és vevőik valamint saját pénztárcájuk érdekében is környezetbarát legyen a működésük.


Vállalásaik vannak: A spórolnak a fűtés/hűtés, világítás, vízfelhasználásban. Felkészülnek a zöld beszerzésre, csomagolásra, takarításra.


Sajnos ezeknek az üzleteknek a tulajdonosai sem tanulták ezeket a tudományokat az iskolában. Kell tehát szakmai segítség. Ezt nyújtja a Survive Enviro Nonprofit Kft. Szakmai irányítással, tanácsadással, felkészítéssel segítve a jelentkezőket.  


A program egy egész napos környezetvédelmi tréninggel és tanácsadással indult március 19-én. A projekt egy éve alatt öko- tréningeken vesznek részt, saját működésük nyomonkövetésével, értékelésével lesznek egyre zöldebbek. Nem egymásnál zöldebbek, hanem pl. önmaguk korábbi energiafelhasználásához képest zöldebbek. Az értékelés alapja is ez: ki hány % megtakarítást ért el a saját eddigi felhasználásához képest. Ez pedig forintokban mérhető ( ha úgy veszem csökkenő ökológiai lábnyomban).


A résztvevő üzletek saját belső pazarlásaikkal állnak majd harcban, nem legyőzni akarják egymást, hanem támogatni, mert együtt könnyebb.


Jogos a kérdés: honnan van erre pénz?


Nos, a főtámogató a Magyar Telekom. A „ Fenntartható tudatformálás” témában meghirdetett tematikus pályázata azt a nemes célt tűzte maga elé, hogy a társadalom széles rétegeit megismertesse a fenntarthatóság elveivel, a gyakorlati megvalósítás apróbb-nagyobb lépéseivel, amelyekkel a jövő generáció jólétét tudjuk biztosítani.


Kik álltak a program mellé?


Pécs város Önkormányzata, a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara, Pesten a VI. és VII. kerületi önkormányzat.


Partnerek még a Király utca Designutca Klaszter, a Pécsi Zöld kör, a Tudatosan a Környezetünkért Egyesület, az Ökováros-Ökorégió Alapítvány.


És ki vagyok én? A lelkes csodálójuk, szurkolójuk!


Boldogan fogok tudósítani az eredményről is és a későbbiekben az egész országra kiterjedő Zöld üzlet hálózat alakulásáról, működéséről.


Hajrá Zöld Királyok!


Nézzétek meg, hogy milyen finom, hazai termelők portékáiból készült szendviccsel várták a sajtótájékoztató résztvevőit.


Deutch Anita volt a rendezvény háziasszonya.


…és nem utolsó sorban a helyi civilek által festett tűzfal egy közeli játszótér zöld háttere, a málló vakolat helyén.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.