Főoldal » Tények és tévhitek a csapvízről

Tények és tévhitek a csapvízről

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Ebben a blogbejegyzésben eloszlatok néhány tévhitet a csapvízről. Én gyakran iszom csapvizet (Veszprémben rendkívül tiszta és egészséges, hivatalosan is ásványvíz minőségű karsztvíz folyik a csapból, és még finom is), és ezt ajánlom másnak is, hiszen ez a legolcsóbb, legtisztább, legegészségesebb, és a leginkább környezetbarát folyadék a mai világban. Június elején részt vettem egy Guinness rekord felállításában is. Az volt a lényeg, hogy minél több ember igyon csapvizet egyszerre. Országosan kb. 35 ezer fő gyűlt össze (köztük én is), ami Guinness-rekord. Így tehát a többiekkel együtt én is Guinness-rekordernek mondhatom magam csapvízivásban.

Az első tévhitet meglepő módon egy olyan termék honlapján láttam, amelynek a terjesztésében (a szakmájukat és a blogírást amúgy magas szinten művelő) vezető bloggereink is részt veszenk. A tévhit a következő:

– ma a csapból folyó ivóvizet a legtöbb helyen a világon a szenyvizek tisztitásával nyerik. Ezért nem isznak már nagyon sokan csapvizet, csak valamilyen ásványvizet.

Ez nagy tévedés! Nem tudom, hogy mi a helyzet más országokban, de Magyarországon ez egyáltalán nem jellemző. És még ha esetleg egyes országokban így is lenne, akkor sem lenne akadálya annak, hogy a csapvizet fogyasszuk. A különböző határértékek ugyanis a végtermékre, a csapból kifolyó vízre vonatkoznak, és annak ihatóságát, egészségügyi kockázattól mentes fogyaszthatóságát garantálják. Ha ezeket a határértékeket a vízszolgáltató betartja, akkor a csapvíz alkalmas a fogyasztásra és nem káros a fogyasztóra, függetlenül a kiindulási állapottól. Nálunk, Magyarországon a szennyvizek nagy részét felszíni vizekbe vezetik (jó esetben tisztított állapotban, de vannak még olyan csatornázatlan települések, ahol tisztítatlanul folyik a szennyvíz az élővizekbe), az ivóvíz nagy részét pedig felszín alatti vizekből nyerik. Így a szennyvíz nem kerül bele az ivóvízhálózatba, még tisztított formájában sem.

A csapból folyó víz többféle forrásból érkezhet. A tengerparti, sivatagos országokban a tenger sótalanításával is nyernek ivóvizet, máshol inkább a szárazföldi édesvíz-készleteket hasznosítják. A szárazföldi édesvízkészlet lehet felszíni, felszín alatti, vagy esővíz. Az esővizet nehéz úgy tárolni, hogy ne algásodjon el, ne poshadjon meg, de amikor a felszínre érkezik, akkor ivóvíz tisztaságú, és később is alkalmas pl. öntözésre, felmosásra, stb. A felszíni vizek ma már sok helyen szennyezettek, főleg az emberi tevékenység miatt. Ezért a legtöbb helyen felszín alatti vizekből nyerik az ivóvizet. (Nálunk is hasznosítanak felszíni vizeket ivóvízként, pl. Budapesten a Duna vizét, amelyet parti szűréssel tisztítanak.)

A felszín alatti víz lehet termálvíz, ami legtöbbször a benne oldott anyagok miatt gyógyhatású, hőmérséklete miatt ivóvíznek alkalmatlan, de egyébként ivóvíz tisztaságú; de lehet rétegvíz (az Alföldön artézi víz a neve), és lehet karsztvíz a karsztos hegységekben főleg karsztvíz az ivóvíz).

És itt jön a másik tévhit, amit a héten hallottam (nem a bloggereink egyikétől): azt állította valaki, hogy artézi vízből táplálják a veszprémi ivóvízhálózatot. De ez teljes képtelenség, ugyanis a dolomitos sziklákba nem fognak lefúrni többszáz méter mélyre, hogy artézi vizet nyerjenek (sziklában nehéz fúrni, ráadásul omlásveszélyes is), helyette inkább karsztvizet használnak, ami a parti szűrésű víz és a termálvíz mellett a harmadik, szűrést, tisztítást csak minimálisan igénylő vízféleség. (A klórozás a vezetékekben megtelepedő baktáriumok miatt fontos, de a klór néhány másodpercen belül elpárolog.) Nem véletlenül hívják a vízszolgáltatót is Bakonykarsztnak. Ennyit akartam elmondani a csapvízről és a tévhitekről, legközelebb talán folytatom…

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.