Főoldal » Természetvédelmi információk szerzése

Természetvédelmi információk szerzése

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Természetvédelem szakágunk nagy változások előtt áll, és remélhetőleg sok új természetvédelmi bejegyzés születik, ezért fontos tudni, hogy honnan szerezhetünk természetvédelmi információt. Egy-két forrást szeretnék bemutatni a teljesség igénye nélkül.

További természetvédelmi információforrásokat hozzászólásban várok!

A legfontosabb információforrás talán a magyar állami természetvédelem hivatalos honlapja: http://www.termeszetvedelem.hu/ Bemutatja a védett fajokat, a védett területeket és természeti értékeket. Elérhetők róla a legfontosabb természetvédelmi hírek, események, a természetvédelmi jogszabályok, de megtalálhatók itt a nemzeti parkok és a természetvédelmi szakmai bizottságok is. Szó van még a honlapon tájvédelemről, erdőkről, a természetközeli gazdálkodásról, az ökoturizmusról, a nemzetközi egyezményekről, és találhatunk itt egy természetvédelmi információs rendszert is. Honlaptérkép: http://www.termeszetvedelem.hu/index.php?pg=sitemap_hu

Természetvédelmi témában érdemes jó szakmai együttműködést kialakítani a nemzeti parkokkal (elérhetőségeik: http://www.nemzetipark.gov.hu/elerhetosegek) és olyan civil szervezetekkel is, mint pl. a WWF Magyarország (http://wwf.hu/), a Magyar Természetvédők Szövetsége (http://mtvsz.hu/), a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (http://www.mme.hu), vagy a Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózata (ők főleg környezetvédelmi tanácsokat adnak, de a környezetvédelem részeként természetvédelemmel is foglalkoznak: http://www.kothalo.hu), de más (akár országos, akár helyi) természetvédő egyesületek is sokat segíthetnek, főleg saját működési területük természetvédelmi kérdéseivel kapcsolatban.

Érdemes feliratkozni a Greenfo hírlevélre, ez egy környezetvédelmi hírlevél, gyakran vannak benne természetvédelmi hírek is. Feliratkozás: http://greenfo.hu/hirlevelek A honlapon visszamenőleg is elolvashatjuk a hírleveleket. A Greenfo híreknek is van külön természetvédelem rovata: http://greenfo.hu/hirek/termeszetvedelem A hírek között ott van pl. az év hala (széles kárász), az év madara (egerészölyv) és az év fája (zselnicemeggy) is.

A Wikipédia internetes lexikon is kínál természetvédelmi információt, a Természetvédelem kategóriában: http://hu.wikipedia.org/wiki/Kateg%C3%B3ria:Term%C3%A9szetv%C3%A9delem Az alkategóriák között találunk információt pl. védett területekről és kihalt fajokról is. A védett állatokról és a védett növényekről is sok cikket találunk a lexikonban.

A termeszetvedelem.lap.hu oldalt is érdemes néha megnézni (nem csak azért, mert a Fórumok, blogok dobozban már a természetvédelem szakágunk linkje is megtalálható), ott is sok érdekes linket találunk, pl. természetvédelmi egyesületek, hírek, magazinok, jogszabályok, stb. linkjeit.

Ezekből az információforrásokból (és valószínűleg még sok más helyről is) érdemes meríteni a természetvédelmi blogbejegyzések megírásához.

Forrás: linkek a szövegben.

Kép: a természetvédelem hivatalos magyarországi jelképe, ebből a cikkből kölcsönözve: https://www.felsofokon.hu/kornyezet-es-termeszetvedelem/2011/06/15/aktualis-a-termeszetvedelem-helyzete (A cikk szerzője Oláh Vilmos, a környezetvédelem szakterület és a természetvédelem szakág korábbi vezetője.)

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.