Főoldal » TeSzedd!

TeSzedd!

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A TeSzedd! mozgalmat minden évben meghirdetik. A jelszó: “Összefogás a tiszta Magyarországért”. Idén is hallottam erről a rendezvényről, és úgy gondoltam,hogy ha már környezetmérnök, egy környezetvédő egyesület tagja, és környezetvédelmi blogger vagyok, akkor ne csak beszéljek róla, hanem tegyek is érte. Egy nemrég megjelent cikkhez hozzászólva ezt írtam: “A bokrok alatt ne üdítős flakon, nejlonzacskó és konzervdoboz legyen, hanem moha, virág és hangyaboly!” Éppen ezt tűzték ki célul a TeSzedd! szervezői is, és éppen ezért jelentkeztem én is, egyénileg.

A szemétszedésre május 30-áig lehetett jelentkezni, én 29-én kedden regisztráltam, és június 1-jén pénteken értesítettek a részletekről. Találkozási pont: Laczkó Dezső forrás, Veszprém, június 2. 9:00. Odamentem, és jöttek is a Környezetvédelmi Felügyelőség munkatársai, adtak kesztyűt és zsákot a szedéshez. Megmondták, hogy hol szedjünk (a Gulya-dombon a forrás környékén), és a kb. 20 önkéntes elindult szemetet szedni.

Minden bokor alá benéztünk, felszedtük a cigarettacsikkeket (nem is értem, miért gyújt rá valaki az erdőben, szerintem ez nem csak egészségtelen és környezetszennyező, hanem tűzveszélyes is), a nejlonzacskókat, az eldobott zsebkendőket, de találtunk és felszedtünk üdítős flakont, csokoládépapírt, tejeszacskót, fém sörösdobozt, sőt még egy fél pár túrabakancsot és egy Trabant egyik ülését is.

Láttuk, hogy az emberek mindent teleszórnak szeméttel, és mindg elrejtik a bokrok alá, vagy más, nehezen meglátható helyekre, hogy ne lássa senki a szemetüket. Hazavinni persze lusták, pedig ha a elbírták a tele sörösdobozt, és belefért a csomagjukba, akkor el kellene bírni az üreset is, és bele kellene férni a csomagba… Eredei szemétgyűjtő edényt sem láttunk a környéken, és ez is nagy hiba, mert egy ilyen edény mindenképpen jobb hely az üres üdítősflakonnak, használt zsebkendőnek, nejlonzacskónak, sörösdoboznak, mint a bokor alja. (Talán nincs aki rendszeresen ellenőrzi és üríti, és ezért inkább ki sem teszik? Tele van az ország munkanélküliekkel, valakinek igazán kiadhatnák ezt a munkát is…)

Az emberi felelőtlenség tehát határtalan, de jó hír, hogy a többi önkéntes szerint, akik már tavaly is részt vette ebben az akcióban, idén kevesebb szemét volt, mint tavaly. De sajnos nem azért volt kevesebb szemét, mert nem szórták el az emberek, hanem azért, mert iskolások is szedték korábban a szemetet, és a területért felelős veszprémi erdőgazdaság (HM VERGA Zrt.) közfoglakoztatott dolgozói is rendszeresen szedik a szemetet azon a környéken.

A szemétszedés jó hangulatban telt, tökéletes összhangban dolgoztunk együtt a többi, általam korábban nem látott önkéntessel az erdő megtisztításáért, és gyorsan végeztünk. Kb. 11-re jártuk be a kijelölt területet, összeszedtünk 20 zsák szemetet, és elégedetten, tiszta lelkiismerettel tértünk haza a tisztává varázsolt erdőből.

Vezérkép forrása: http://www.teszedd.hu/templates/teszedd/img/logo.png

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.