Főoldal » Tigrisek- ők is veszélyeztettek!

Tigrisek- ők is veszélyeztettek!

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Egy újabb veszélyeztetett állatra szeretném felhívni az olvasók figyelmét.

A tigris (Panthera tigris) a ragadozók rendjébe és a macskafélék családjába tartozó faj. A ma élő macskafélék közül a legnagyobb. Valamennyi alfaja veszélyeztetett.

9alfajuk van, ebből sajnos 3 már kihalt.

Bengáli tigris

Szumátrai tigris- a legkisebb fajta tigris

Szibériai tigris-a legnagyobb termetű tigris.

Indokínai tigris

Dél-kínai tigris

Maláj tigris

Kihalt alfajok:

Bali tigris

Jávai tigris

Kaszpi tigris

Megjelenésük alfajonként különböző. Ivari kétalakúság jellemző rájuk. A hímek nagyobbak és hosszabbak, a nőstények könnyebbek és a rövidebbek.

A tigrist a többi macskafélétől mindenekelőtt csíkos kültakarója különbözteti meg, ami alfajonként különböző árnyalatú. Tökéletesen alkalmazkodik az erdei környezethez. Ez nagyon fontos kelléke a ragadozó életmódhoz.

Nincs sörényük a hímeknek, mint az oroszlánoknál, de széles fejüket, dús, világos „pofaszakáll”veszi körül.

Hatalmas mancsaik vannak, a hátsó végtagok fejlettebbek.

Néha a tigriseknél-akárcsak, az oroszlánoknál előfordulnak fehér egyedek is, főleg Indiában. A bundájuk alapja fehér vagy elefántcsontszínű, barnás rajzolattal. Kék szemeik vannak. A fehér tigris színét egy mutáció okozza. Egy recesszív allél duplán jelenik meg. Ezen fenotípus megjelenése azonban beltenyésztéssel is elérhető. Valószínű, hogy csak a bengáli tigrisnél található meg a recesszív allél, ami a fehér színért felelős. Bár a fehér tigris nagyon szép, a vadonban egyáltalán nem előnyös ez a bunda, hiszen a tigrisek egész élete azon múlik, mennyire jól tudnak elrejtőzni.

A normál színezetű tigrisekhez képest a fehér tigrisek nagyobbak. Ez előnyt jelenthet a vadonban, annak ellenére, hogy feltűnő a színük.

A fehér tigris jó úszó, de nagyon gyengén mászik, és a futása is lassú.

Jól alkalmazkodnak

A tigris igen nagy alkalmazkodó képességgel rendelkező faj. A különböző klímákhoz és hőmérsékleti viszonyokhoz is jól adaptálódik.

Magányos vadász

Míg az oroszlánok falkában, addig a tigris egyedül szerzi meg az élelmét. Hirtelen, lesből támad, főleg alkonyatkor, félhomályban.

A legtöbb macskafélétől eltérően a tigris szereti a vizet, jól és kitartóan tud úszni. A nagymacskák közül csak a jaguár és a tigris számítanak jó úszónak, a tigriseket gyakran látni, amint tavakban és folyókban úsznak.

Visszahúzható karmainak és erős lábainak segítségével kiválóan mászik fára, és akár 8–10 méteres ugrásokra is képes

Védett

Jelentősen lecsökkent a számuk a természetes élőhelyükön. 3alfajuk pedig már ki is halt.

A tigris korábban a Közel-Kelettől a Távol-Keletig Ázsia jelentős részén előfordult. Mára szabadon csak Kínában, Tibetben, Szibériában, Mongóliában, Malajziában, Thaiföldön, Nepálban és Indiában lelhető fel.

A Természetvédelmi Világszövetség a hat élő alfajból kettőt a súlyosan veszélyeztetett kategóriába sorol: a szumátrai tigrist és a dél-kínai tigrist. A többi négy alfajt a veszélyeztetett kategóriába sorolja.

A tigrisek fogyatkozásában az élőhely csökkenése és az orrvadászatnak jelentős szerepe van. Az emberek terjeszkedése, kiszorította őket az élőhelyükről. A populáció genetikai sokfélesége csökkent, mert az amúgy is kicsi populáció egyedei közeli rokonaikkal szaporodnak. Beltenyészet következtében: betegségekre hajlamosabbak lesznek, csökken az ellenálló képességük, genetikai betegségek gyakorisága megnő, fejlődési rendellenességek is gyakoribbak. A genetikai állományuk romlik, nemzőképességük csökken.

A nőstényeknél átlagosan 103 napos a vemhesség. Általában 2-3 kölyök születik, melyek súlya 780-1600g, születésükkor még vakok, szemük csak a második héten nyílik ki. A kölykök 3 hónapos korukig szopnak, szilárd táplálékot már a második hónaptól kezdve fogyasztanak, de csak másfél éves korukban válnak önállóvá. A nőstény egyedül neveli utódait, akik féléves koruktól követik anyjukat a vadászatok során is.

Az ivarérettségüket 3-4 éves korukban érik el.

Várható élettartamuk a szabad természetben ritkán haladja meg a 10 évet, fogságban azonban 20 évnél is tovább élhetnek.

Sajnos a tradicionális gyógyászatban is a tigris egyes testrészeit használják, így tovább csökken a számuk.

Az állatkertekben próbálják szaporítani őket, bár nem alfajtiszták az itt születő állatok jelentős része. Európában főleg szibériai és szumátriai tigriseket tartanak és szaporítanak. Mivel állatkerti látogatók részéről nagy népszerűségnek örvend a tigris, így az elmúlt években világszerte eredményes kampányokat folytattak a tigrisek megmentéséért, melyek révén a vadon élő tigrisek védelmének segítésére adományokat gyűjtöttek az állatkertek

Hazánkban a látogatók: Szegeden, Budapesten, Debrecenben, Veszprémben, Nyíregyházán láthatnak.

Nyíregyházi állatkertbe nemrég érkezett 3 fehér tigris Lisszabonból, így már 5 fehér tigrist láthatnak SóstóZoo-ban az érdeklődök.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.